Po zmagi

VIDEO: Ganljivo srečanje z Ronaldom

T.L./STA
11. 7. 2016, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nekateri imajo Ronalda za samovšečneža, pred in po zmagi na Euro 2016 pa je pokazal tudi drugačnem obraz-

Youtube
Srečanje med Ronaldom in Fergusonom.

Veselje po sinočnji zmagi portugalske nogometne reprezentance v finalu evropskega prvenstva v Franciji proti gostiteljici je bilo izjemno po celotni državi na Pirenejskem polotoku. Posebej veselo je bilo v Lizboni, kjer so desettisoči, obarvani v rdeče, zeleno in rumeno, rajali ob zmagi z 1:0 in prvem naslovu prvaka na velikih tekmovanjih.

Na družabnih omrežjih je zaokrožil posnetek prisrčnega srečanja med Ronaldom in Alexom Fergusonom, njegovim nekdanjim šefom ter mentorjev v klubu Manchester United, s katerim sta ohranila tesen odnos. Številni so opozorili, da je Ronaldo s klopi podobno temperamentno vodil ekipo, kot je to počel Sir Alex Ferguson.  

Veselje na ulicah

"Prvaki, mi smo prvaki Evrope!" so vzklikali navijači v navijaški coni v Lizboni, portugalskem glavnem mestu. "Nimam besed. Zaslužili smo si. Končno smo utišali Francijo in vse, ki so slabo govorili o nas. Dokazali smo, da smo močnejši," je dejal 22-letni Ruben Sardinha, s portugalsko zastavo okrog vratu.

Navijačica Carla Martins je s solzami v očeh poudarila, da nikoli ni dvomila v izbrano vrsto. "Portugalska! Portugalska! Verjela sem do konca. Zaslužili smo si!" je vpila.

Niso pa bili vsi tako samozavestni kot ona. Množico je zmrazilo, ko je moral Cristiano Ronaldo, glavni portugalski zvezdnik, že v prvem polčasu iz igre zaradi poškodbe kolena. A vso negotovost so zamenjali huronski vzkliki veselja v 109. minuti tekme, ko je Eder odločil zmagovalca.

"Brez dvoma smo si to zaslužili. Nismo bili arogantni, ampak ponižni. Z Ronaldom bi mogoče dosegli zadetek več, toda igrali smo kot ekipa in to se je izplačalo," je povedal 61-letni navijač Fernando Silva.

Za nekatere navijače pa je imela bila zmaga nekaj grenkega priokusa, predvsem pri navijačih poškodovanega kapetana Ronalda. "Takšnega konca prvenstva si ni zaslužil. Žalostno je," je z Ronaldom sočustvoval 40-letni Gregorio Teixeira.

Po zadnjem sodniškem žvižgu so vzkliki veselja odmevali po lizbonskih ulicah, navijači so mahali z zastavami iz avtomobilov, trobili, nebo pa je žarelo ob pirotehničnih eksplozijah. Tisoči so se zbrali na trgu Marques de Pombal, kjer so glasno peli portugalsko himno in slavili junaka večera. "Eder, Eder!" so vpili v čast v Gvineji Bissau rojenega nogometaša, ki je v karieri igral za Oliveiro Hospital, Tourizense, Academico, Brago, Swansea City in Lille.

Na bližnjem trgu so navijači na velikem ekranu spremljali tudi podelitev pokala, ki ga je dvignil Ronaldo. S tem so si zacelili rano, ki jih je razjedala zadnjih 12 let zaradi poraza v finalu EP 2004. Tega je gostila prav Portugalska, v finalu pa jo je ugnala Grčija.

Ronaldo večkrat v solzah: Molil sem, da mi bog nameni še eno priložnost

Najboljši portugalski nogometaš Ronaldo je v solzah žalosti končal nastop v finalu evropskega prvenstva v Franciji, a sam konec prvenstva je dočakal s solzami sreče. Portugalska je prišla do prvega naslova evropskega prvaka, ko je po podaljških premagala gostiteljico Francijo. Ronaldo pravi, da je to zanj najsrečnejši trenutek.

"To je najsrečnejši trenutek kariere. Srečen sem, presrečen. Na ta trenutek sem čakal od leta 2004 in poraza proti Grčiji. Molil sem, da mi bog nameni še eno priložnost," je dejal zvezdnik madridskega Reala, ki je v finalu doživel agonijo in ekstazo.

Ronaldo je moral že v 25. minuti z igrišča zaradi poškodbe kolena, ki jo je dobil po naletu Francoza Dimitrija Payeta. Toda kljub vsemu se je na koncu veselil s soigralci. "Vedno sem sanjal o naslovu, osvojenem z reprezentanco. Zdaj so se mi sanje uresničile. Zame - in verjamem, da za vse Portugalce - je to poseben trenutek, dan ki si ga bomo zapomnili," meni za mnoge eden tistih, ki bo v nogometni zgodovini zapisan kot eden najboljših nogometašev.

Santos raje izbere grdo igro in naslov

Ko je angleški sodnik Mark Clattenburg sinoči odpiskal konec finalne tekme, to je dobila Portugalska proti Franciji po podaljšku z 1:0, je Fernando Santos objel Ronalda, ki je bil večino tekme ob njem na klopi zaradi poškodbe. 

"Cristiano lahko zadane v vsakem trenutku in sam reši zadeve. Toda zmeraj govorim, da smo ekipa in zmagujemo kot ekipa," je dejal 61-letni Santos, ki je s svojo reprezentanco na EP po rednem delu premagal le Wales. Portugalec se na opazke o grdem in trdem nogometu ne ozira: "Bi mi bilo všeč, če bi igrali lep nogomet? Da. Toda med lepim in biti doma ali grdim in biti tu raje izberem grdo."

Reuters