Po porazu Nemčije

Rasizem prenesla še na nogomet

T.L./STA
8. 7. 2016, 16.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Predstavnica AfD za poraz Nemčije okrivila priseljenske nogometaše

Reuters

Po četrtkovi polfinalni tekmi evropskega prvenstva v nogometu, na kateri je domača Francija porazila Nemčijo, je danes nemško javnost s svojim zapisom na Twitterju razburila namestnica vodij desničarske stranke AfD Beatrix von Storch. Namignila je, da bi nemška reprezentanca zmagala, če bi bilo v njej manj nogometašev s priseljenskim poreklom. 

"Mogoče bi moralo naslednjič ponovno igrati nacionalno moštvo," je po porazu Nemčije z 2:0 zapisala namestnica vodij stranke Alternativa za Nemčijo (AfD).

Nemška nogometna zveza sicer že nekaj časa reprezentanco imenuje moštvo in ne nacionalno moštvo.

Številni so tvit Storchove videli predvsem kot posmeh nemškim reprezentantom, ki imajo priseljensko poreklo. Tako jim je po mnenju uporabnikov družbenega omrežja pripisala tudi odgovornost za izpad z evropskega prvenstva v Franciji, ki se bo zaključilo v nedeljo. Naletela pa je tudi na številne odzive.

"Čista zguba," je Storchovi na Twitterju odgovoril podpredsednik vladajoče Krščansko-demokratske unije (CDU) Armin Laschet. Berlinski CDU pa jo je kritiziral zaradi zlorabe nogometa za "rasistično namigovanje". Eden izmed vodilnih članov socialnih demokratov Ralf Stegner pa je tvit označil za "čisto neumnost".

Namestnica vodij AfD, ki je v začetku leta dejala, da lahko nemški policisti streljajo na migrante, je kasneje objavo na Twitterju izbrisala in pojasnila, da je prišlo od nesporazuma. Poudarila je, da je govorila o vzdevku reprezentance in ne posameznih igralcih. "Še naprej ga bom imenovala nacionalno moštvo, saj to tudi je, z vsemi svojimi reprezentanti," je zapisala na družbenem omrežju Facebook.

Že maja je drugi namestnik vodij AfD Alexander Gauland dejal, da si Nemci temnopoltega nogometnega reprezentanta Jeroma Boatenga ne želijo za soseda, kar je prav tako sprožilo buren odziv javnosti.

Protipriseljenska AfD trenutno v javnomnenjskih raziskavah uživa okoli desetodstotno podporo nemških volivcev. Njeni poslanci sedijo v 16 deželnih parlamentih in v Evropskem parlamentu.