Malomarno zdravljenje

Tožilstvo ne bo preganjalo zdravnic

ss
8. 7. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ljubljansko tožilstvo je zavrglo kazensko ovadbo zoper zdravnici ljubljanske nevrološke klinike, ki so jo konec maja vložili kriminalisti zaradi suma malomarnega zdravljenja pri neuspešnem postopku oživljanja bolnika.

arhiv Svet24
Kriminalisti so zdravnici kazensko ovadili maja, tožilci pa so se te dni odločili odstopiti od pregona.

V okviru predkazenskega postopka je izvedenec sodne medicine Armin Alibegović ocenil, da je vse potekalo v skladu z zdravniško doktrino.

Tožilka Irena Primic Kožuh je povedala, da je zdravstvena dokumentacija poteka oživljanja pomanjkljiva in da iz nje ni razvidno, da bi bolj organizirano oživljanje lahko preprečilo smrt bolnika. Tožilka je sklenila, da pri ravnanju obeh zdravnic ni znamenj kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja, in v sklepu o zavrženju ovadbe zapisala, da ta temelji na zlonamernih navedbah zdravnika z nevrološke klinike ...

Do 8 let zapora je predvidena kazen za malomarno zdravljenje, ki ima za posledico smrt pacienta.

Na podlagi dokumentov o nepravilnostih pri postopku oživljanja bolnika na kliniki, ki so bili sredi maja lani objavljeni v medijih, so kriminalisti začeli zbirati obvestila zaradi suma storitve kaznivega dejanja.

Zoper dve zdravnici so na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podali kazensko ovadbo, v kateri so jima očitali kaznivo dejanje malomarnega zdravljenja in opravljanja dejavnosti, ki je v nasprotju s pravili zdravniške znanosti in stroke.

Preiskava izšla iz afere Radan

Preiskava in ovadba dveh zdravnic sta sicer izšli iz afere Radan, ki je razkrila, da naj bi zdravnik z intenzivnega oddelka nevrološke klinike Ivan Radan iz morilske sle več bolnikov umoril z velikimi odmerki kalija in morfija.

Radan se je takrat branil, da je šlo pri aplikaciji domnevno smrtonosnega odmerka kalija pri njegovem zadnjem bolniku le za provokacijo, s katero je želel opozoriti na nevzdržne razmere na nevrološki kliniki.