NOGOMETNI FENOMEN

Nenaključna islandska pravljica

Matej Klarič
2. 7. 2016, 16.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Med največja presenečenja tokratnega evropskega prvenstva lahko poleg Walesa gotovo uvrstimo tudi reprezentanco Islandije; ta prihaja iz male otoške državice, ki premore le nekaj tisoč prebivalcev več od našega glavnega mesta.

Reuters
Zahvaljujoč islandskim navijačem se je tokrat zunaj države zbrala tako velika skupina Islandcev kot še nikoli do zdaj. Skoraj vsak deseti Islandec je namreč na prvenstvu.

Državi z najmanj prebivalci med tistimi, ki se jim je kdajkoli uspelo uvrstiti na evropsko prvenstvo, pa je že v prvem poskusu uspelo priti do četrtfinala, po senzacionalni zmagi nad Angleži. Pred njo je prav Slovenija imela rekord udeleženke z najmanj prebivalci na evropskem prvenstvu.

Njihov uspeh je, čeprav nanje letijo številne šale, plod sistematičnega vlaganja in dela z mladimi.

Kako velik je uspeh Islandcev, pove že podatek, da je od Islandije večji celo Leicester, ki je šele 11. največje mesto v Angliji. Islandija ima kar 200-krat manj prebivalcev od Anglije. Tekmo proti njim pa je spremljala kar polovica vseh prebivalcev in neverjetnega 99,9 odstotka takratnega občinstva pred TV-ekrani, kar bo nemogoče še kdaj doseči, kjerkoli na svetu.

Desetina Islandcev v Franciji

Okrog 30 tisoč islandskih navijačev naj bi se udeležilo prvenstva v Franciji, kar je skoraj deset odstotkov celotnega prebivalstva. Če bi podoben odstotek Američanov odšel v tujino, bi to pomenilo kar 25 milijonov njihovih prebivalcev na prvenstvu. Toliko Islandcev še nikoli v zgodovini ni istočasno odšlo iz države.

profimedia
Cristiano Ronaldo, po remiju Islandcev s Portugalsko: "Mislil sem, da so zmagali prvenstvo. Bilo je neverjetno."

Številne šale na njihov račun

O Islandcih zdaj zaradi uspeha krožijo številne šale, ki jih prikazujejo kot nogometne analfabete. Ena izmed njih je, da naj bi kapetan Aron Gunnarsson v tunelu stadiona ekipi dejal: »Bistvo je, da nekaj okroglega spravimo v tisto kockasto reč, vsaj tako so mi povedali.« Spet druga šala govori o tem, da imajo Islandci več vulkanov kot nogometašev.

Že 130 let brcajo žogo

Vsaka šola premore vsaj eno pokrito nogometno igrišče.

Vendar tovrstne šale, razširjene po spletnih omrežjih, o ribičih, ki so se slučajno znašli na prvenstvu, ne bi mogle biti bolj daleč od resnice. Islandci namreč nogomet igrajo že 130 let, še zdaleč pa nimajo samo sto registriranih nogometašev, kot se govori, temveč kar 21.500.Za njihovimi uspehi se skriva premišljena večletna strategija. Že tekom devetdesetih so ugotovili, da bi morali po zgledu Norvežanov zgraditi pokrita in ogrevana nogometna igrišča. Ledeno hladno podnebje namreč večino časa onemogoča igranje na prostem.

Reuters
Islandija je takole na kolena spravila Anglijo, državo, ki premore 200-krat več prebivalcev.

Pokrita in ogrevana nogometna igrišča

V času poceni denarja so tako začeli graditi številna nogometna igrišča, ki so bila za uporabnike brezplačna, ker je država prevzela strošek nase. Vsaka šola na Islandiji ima tako danes vsaj eno pokrito nogometno igrišče. Obenem se je Islandcem obrestovalo vlaganje in sistematično delo z mladimi. Klubi so lahko namreč zaradi finančne razbremenjenosti denar vlagali v šolanje trenerjev. Danes imajo tako na 500 prebivalcevpo enega trenerja z Uefino licenco.

Tradicija sestankov

Na Islandiji obstaja tudi tradicija sestankov trenerjev z navijači. Trenerji vseh 12 polprofesionalnih oziroma amaterskih klubov se vsak petek redno sestajajo s predstavniki navijačev in jim odgovarjajo na vsa mogoča vprašanja, tudi o tem, zakaj bo igral določeni igralec. S tem se tudi trenerji dodatno šolajo, z razmisleki o smiselnosti posameznih potez. Navijači pa medijem nikakor ne izdajajo podatkov o prvi enajsterici. Takšno sodelovanje je v našem prostoru praktično nezamisljivo, mali Islandiji pa se je še kako obrestovalo.

Do kod bodo segli?

Lahko Islandiji jutri zvečer uspe še eno veliko presenečenje – da premagajo domačine Francoze? To bi bilo eno največjih presenečenj v zgodovini prvenstev, ki pa bi gotovo razveselilo marsikaterega navijača. Islandci nam tako ne morejo biti vzor samo po obračunu s krizo. S svojo srčnostjo, borbenostjo in simpatičnostjo so si nabrali kar nekaj novih podpornikov tudi v nogometu.