Kakšne so možnosti

Bo Damir Skomina sodil finale?

Matej Klarič
1. 7. 2016, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Devetintridesetletni Damir Skomina bo danes ob 21. uri sodil svojo četrto tekmo na tem evropskem prvenstvu med Walesom in Belgijo. Skomina velja za enega najbolj uspešnih slovenskih sodnikov v zgodovini. Velika nagrada za njegovo sojenje pa bi bilo sojenje na najpomembnejši tekmi v finalu. Preverili smo, kakšne so možnosti, da se to zgodi.

Profimedia
Skomina bi lahko postal prvi Slovenec, ki bi sodil finale evropskega prvenstva v nogometu.
Osebna izkaznica
Rojen: 5. 8. 1976 v Kopru (39 let) Živi: v Kopru Jeziki: slovenski, angleški, italijanski
Poklic: turistični organizator, nepremičninski agent
Hobiji: futsal, filmi, športi z žogo na plaži 

V Kopru rojeni Skomina je pred štirimi leti postal prvi Slovenec, ki je bil na evropskem prvenstvu v vlogi glavnega sodnika. Ta uspeh mu je uspelo ponoviti tudi letos.

Na prvenstvu je do zdaj uspešno sodil že na treh tekmah in se tako obdržal med deveterico sodnikov, ki so ostali na prvenstvu. Od njega se je poslovila že polovica vseh sodnikov.

Skomina se sicer ukvarja s prodajo nepremičnin, čeprav mu za to delo vse bolj zmanjkuje časa. Med letom namreč sodi tudi tekme slovenske lige in evropske tekme, tudi v najprestižnejšem tekmovanju v Ligi prvakov, kjer je letos sodil tudi v polfinalu.

Hiter vzpon  

V prvi slovenski nogometni ligi je začel soditi že leta 2000, kot  mlad sodnik. Samo tri leta kasneje pa je že postal mednarodni sodnik, kar pri tej starosti uspe samo redkim. Od takrat do zdaj je odsodil že 121 mednarodnih tekem in v povprečju pokazal po štiri rumene kartone na tekmo. Na vsaki peti tekmi pa je igralca tudi izključil. Leta 2008 je sodil tudi na olimpijskih igrah v Pekingu. Med elitno skupino sodnikov so ga uvrstili v sezoni 2009/2010 in od tedaj je član te skupine najboljših nogometnih sodnikov.

Reuters
Krotiti je moral tudi trenerja Liverpoola Jürgena Kloppa.

Zaslovel z incidentom

Zaslužki sodnikov
Najboljši sodniki tako letno zaslužijo manj kot 80 tisoč evrov, kar najboljši nogometaši zaslužijo v manj kot tednu. V ligi prvakov in na evropskem prvenstvu sodniki dobijo okrog 5800 evrov, pomočniki 2000, četrti sodniki pa 1000 evrov. V prvi slovenski ligi sodnik na tekmo zasluži 360 evrov, pomočnik pa pol manj.

Širši mednarodni javnosti je postal znan leta 2008 na tekmi med Nemčijo in Avstrijo, ko je na prvenstvu opravljal funkcijo četrtega sodnika. Takrat je po dogovoru z glavnim sodnikom Mejutom Gonzalezom zaradi pritoževanja oba selektorja Nemca Joachima Löwa in Avstrijca Josefa Hickersbergerja poslal na tribuno. Takrat se z odločitvijo ni strinjal celo prvi mož svetovne nogometne organizacije Fife Sepp Blatter. Selektor Löw pa sicer še danes uspešno opravlja funkcijo nemškega selektorja na prvenstvu.

Izpustil svetovno prvenstvo

Kljub uspehom Skomini do zdaj še vedno ni uspelo soditi na svetovnem prvenstvu. Prvič je bil v ožjem izboru leta 2010, drugič pa štiri leta kasneje. Zadnjega je izpustil prav zaradi svojih napak in napak pomočnikov na odločilni tekmi za svetovno prvenstvo med Francijo in Ukrajino. Takrat je po napaki pomočnika sodnika razveljavil zadetek Francije zaradi neobstoječega prepovedanega položaja. Drugič pa je pomočnik spregledal prepovedan položaj istega igralca Karima Benzemaja, ki je nato zadel. Ob še eni sporni odločitvi, ko je Mathieu Debuchy z roko ustavil ukrajinski strel, pa Skomina ni dosodil ničesar. Ukrajina in Skomina bi brez teh napak verjetno prišla na svetovno prvenstvo.

Kdo mu bo danes pomagal deliti pravico?
Skomina bo tekmo sodil s pomočnikoma Juretom Praprotnikom in Robertom Vukanom, dodatnima pomočnikoma sodnika Matejem Jugom in Slavkom Vinčičem.

Odmeval incident z Modričem

Pred prvenstvom je Skomina sodil pomembno tekmo polfinala med Realom in Manchester Cityjem, kjer je nekaj krepkih besed hrvaški reprezentant Luka Modrić po nedosojeni enajstmetrovki nad Cristianom Ronaldom namenil slovenskemu sodniku, ki mu je »opsoval slovensko mater.« Skomina provokacije ni mogel slišati, drugače bi gotovo izključil hrvaškega zvezdnika, ki se je kasneje za svoje besede vsem prizadetim opravičil.  

Do zdaj je sodil brez napak

Nekdanji sodnik in podpredsednik nogometne zveze ter inštruktor in kontrolor sojenja Radenko Mijatović meni, da glede na prikazano sojenje Skomina upravičeno sodi v zgornji rang sodnikov na tem prvenstvu. »Glede na njegovo zelo zanesljivo in kvalitetno sojenje na zadnji tekmi mislim, da bo zagotovo dobil še kakšno priložnost,« meni Mijatović, o možnostih za sojenje finala pa pravi: »Kar zadeva sojenje v finalu, je marsikaj odvisno tudi od tega, kdo se bo uvrstil vanj. Objektivno imajo večjo možnost sodniki iz večjih držav, vseeno pa pričakujem, da bo dobil eno tekmo vsaj v polfinalu.«

Profimedia
Na evropskem prvenstvu v Franciji je Skomina sodil tudi tekmo med Anglijo in Islandijo.

Skomina je sicer v preteklosti že povedal, da je raje dolgo časa med elitno skupino sodnikov, kot pa med tistimi, ki bodo kdaj sodili finale. Če mu bo danes uspelo dobro odsoditi tekmo, pa se lahko zgodi prav to, da postane prvi Slovenec, ki bo sodil finale.