Dopust na Hrvaškem

Zamenjati evre za kune že pri nas ali na Hrvaškem?

Sašo Avramovič
1. 7. 2016, 07.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Veliko Slovencev se med poletnimi počitnicami odpravi na dopust k našim južnim sosedom. Pred odhodom pa se marsikdo sprašuje, ali je pametno evre za hrvaške kune zamenjati že pri nas ali je to boljše oziroma cenejše na Hrvaškem (na tamkajšnjih bankah in bankomatih). Odgovore smo poiskali pri bankah.

Arhiv Svet24
Provizije so ponekod visoke, zato pazite.
Koliko kun (HRK) dobimo za 100 evrov?
NLB 741,32 HRK
Nova KBM 742,90 HRK
SKB banka 743,54 HRK
Gorenjska banka 741,11 HRK
UniCredit banka 737,37 HRK

V NLB strankam svetujejo, naj s seboj na dopust nesejo le nekaj gotovine v valuti države, kamor odhajajo, za plačilo računov in dvig gotovine pa naj uporabljajo plačilne kartice. »V tujini lahko uporabljajo kartico osebnega računa BA Maestro, ki jo zaradi nizke provizije priporočamo predvsem za dvig gotovine na bankomatih, z NLB-jevimi plačilnimi karticami MasterCard in Visa pa lahko plačujejo na skoraj 30 milijonih prodajnih mest po vsem svetu. Prodajno mesto (trgovec) lahko pri nakupu blaga ali storitev zaračuna določeno provizijo, vendar mora biti to na prodajnem mestu jasno označeno,« pojasnjujejo v NLB. Če se odločimo za menjavo v kune pred odhodom na dopust, bi denimo včeraj pri njihovi banki za en evro dobili 7,41 kune oziroma za 100 evrov 741,32 kune.

Za mlade je brezplačno

V Novi KBM pravijo, da se večina slovenskih turistov pred odhodom v tujino odloča za nakup gotovine pri banki, ki v danem trenutku ponuja najugodnejši prodajni tečaj za hrvaške kune. V njihovi banki bi na včerajšnji dan za en evro dobili 7,4290 kune, za 100 evrov pa 742,90 kune. »Strošek gotovinskega dviga v kunah z debetno kartico (maestro ali visa) na bankomatih na Hrvaškem v skladu z veljavnim cenikom storitev Nove KBM znaša 2,75 evra, razen za mlade, za katere je dvig gotovine na vseh bankomatih brezplačen. Nadomestila za gotovinski dvig z vsemi vrstami plačilnih kartic Activa Mastercard in Activa/Visa ter Mastercard in Visa pa znašajo pet odstotkov od vrednosti dviga oziroma najmanj 10 evrov,« so pojasnili. 

Krepitev hrvaške kune

Izberite možnost brez konverzije
Če vas POS-terminal ali bankomat na Hrvaškem med opravljanjem transakcije povpraša, s katerega računa želite izvesti transakcijo, vam svetujemo, da izberite "checking account" za kartico Maestro in "credit account" za kartico MasterCard. Če vas POS-terminal ali bankomat med opravljanjem transakcije povpraša, ali želite opraviti transakcijo s tako imenovano konverzijo v EUR, vedno izberite možnost brez konverzije.

Arhiv Svet24
Bankomat

Dušan Kosanović, direktor področja Finančni trgi in likvidnost pri SKB banki, je na začetku pojasnil, da v letošnjem letu opažajo krepitev hrvaške kune, saj je tečaj EUR/HRK leto začel na nivoju okoli 7,66 kune za evro in se nato postopoma spuščal vse do 7,47 kune. »V zadnjem mesecu se tečaj HRK zadržuje malce nad nivojem 7,50. V času poletne turistične sezone zaradi povečane ponudbe deviz pričakujemo, tako kot vsako leto, nadaljnjo krepitev vrednosti hrvaške kune,« je dejal in dodal, da pred odhodom na Hrvaško svetujejo, da turisti preverijo tečaje tako doma kot na Hrvaškem. Včeraj bi sicer v SKB banki za en evro dobili 7,4354 kune oziroma 743,54 kun za 100 evrov.

En odstotek od zneska dviga

Tako kot pri NLB tudi v Gorenjski banki komitentom predlagajo, da si za potovanje na Hrvaško pred odhodom priskrbijo manjšo količino gotovine v hrvaških kunah, »za nadalje pa priporočamo sprotno uporabo plačilnih kartic, tako za nakupe kot za dvige gotovine na bankomatih«. Včeraj bi v njihovi banki za en evro prejeli 7,41 kune, za 100 evrov pa 741,11 kune. »Za dvige s kartico Activa Maestro in predplačniško kartico Activa MasterCard na bankomatih na Hrvaškem naši komitenti plačajo provizijo en odstotek od zneska dviga oziroma minimalno 2,73 evra. Za dvige s plačilno kartico Activa MasterCard (kartica z odloženim plačilom) pa je provizija pet odstotkov od zneska, minimalno 11 evrov,« so dodali.

Brez provizije

Poglejmo še v banko UniCredit, kjer svojim komitentom priporočajo, da na Hrvaškem dvigujejo denar predvsem s kartico BA Maestro na bankomatih Zagrebške banke. Za tovrstne dvige namreč ni provizije. »Za dvige na drugih bankomatih pa je cena odvisna od paketov, nekateri paketi storitev namreč vključujejo manj, drugi več brezplačnih dvigov na bankomatih drugih bank,« so pojasnili in dodali: »Pred dopustom je dobro del denarja imeti v kunah, s seboj imeti kartico BA Maestro ter eno od kreditnih kartic (mastercard ali visa). Imetniki zlate kartice Visa UniCredit imajo v paketu vključeno tudi zavarovanje (svoje in zavarovanje družinskih članov) na potovanju (pogoj za koriščenje zavarovanja je plačilo dela potovanja s kartico Visa).« Včeraj bi pri njih za en evro dobili 7,3737 kune, za 100 evrov pa 737,37 kune.