Nogomet

Rad bi užival v nogometu

il
18. 7. 2013, 18.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Priprave na novo sezono so začeli tudi angleški premierligaši. Med nogometaši, ki so komaj čakali na ta čas, je prav gotovo Haris Vučkić.

vszi

Za dvajsetletnega napadalno usmerjenega vezista je to namreč pomenilo, da se dokončno vrača na nogometne zelenice, potem ko je oktobra utrpel hudo poškodbo kolenskih vezi.

Kot že rečeno, je Haris večino minule sezone izpustil zaradi težke poškodbe levega kolena, ki jo je staknil v dvoboju rezervnih ekip Aston Ville in Newcastla. Prav poškodbe so tiste, ki ves čas spremljajo kariero tega nadarjenega nogometaša. Nekdanji član Domžal si bo sezono 2012/13 vseeno lahko zapomnil tudi po kakšni dobri stvari. Mednje gotovo sodi prvenec v članskem dresu srak, ki ga je avgusta v debiju v evropskih pokalih dosegel proti grškemu Atromitosu. Zadetek je Newcastlu na tisti tekmi prinesel zmago z 1:0, hkrati pa so Angleži s skupnim izidom 2:1 napredovali v skupinski del lige Europa.

Raje ni tvegal

Oktobra so mu zdravniki dejali, da bo zaradi poškodbe z nogometnih zelenic odsoten vsaj pol leta. Tako je s treningi spet začel ob koncu zadnjega tekmovalnega obdobja in se osredotočil na to, da priprave pred novo sezono pričaka popolnoma pripravljen, kar mu je tudi uspelo. »Veselim se začetka priprav in nove sezone. Poškodba je pozabljena, vse je v redu, hvala bogu. Za menoj je nekaj dolgih mesecev, ampak najpomembneje je, da sem zdaj pripravljen,« je za uradno spletno stran kluba pred začetkom priprav povedal Haris. Za kako odločnega fanta gre, pove tudi podatek, da bi v zadnjem krogu angleškega prvenstva, ko je na St. James' Parku gostoval Arsenal, lahko igral, a je dvoboj raje izpustil. »S treningi sem začel teden pred tisto tekmo, dolgotrajne poškodbe pa ponavadi zahtevajo dva do tri tedne preden dobiš tisti občutek. Nesmiselno bi bilo, da bi na zadnji tekmi karkoli tvegal. Raje sem se posvetil prihajajoči sezoni.«

Poškodba je pozabljena, vse je v redu, hvala bogu. Za menoj je nekaj dolgih mesecev, ampak najpomembneje je, da sem zdaj pripravljen.

Še močnejši

Trener Alan Pardew je fante zbral 4. julija. Srake bodo v prvem prvenstvenem krogu 19. avgusta gostovale pri podprvaku Manchester Cityju. Dotlej pa se bodo pripravljale na Škotskem, Portugalskem in v domovini. Harisova želja je, da bi čim prej nadoknadil zamujeno. »Vsem bi rad pokazal, da si zaslužim priložnost. Pogrešal sem igranje, zato sem komaj čakal začetek priprav. Mislim, da sem zadnjo sezono dobro začel. Dobil sem nekaj priložnosti, igral na Old Traffordu proti Manchester Unitedu, zabil gol, ki je Newcastlu zagotovil napredovanje v Evropi. Zdaj se moram dobro pripraviti in začeti uživati v nogometu,« razmišlja Haris.

»Vem, da se lahko vrnem še močnejši. Zdravniki so mi rekli, da je s kolenom vse v redu. Bilo je težko, vendar sem vztrajno in trdo delal,« je po nekaj uvodnih treningih povedal slovenski reprezentant, ki ga je Newcastle februarja lani za en mesec posodil Cardiffu, za katerega je na petih tekmah dosegel en zadetek. Tudi tokrat dopušča možnost, da bi izkušnje vnovič nabiral v kakšnem drugem klubu. »Če ne bom prišel blizu prvi ekipi, se bomo tako kot ponavadi usedli in dogovorili za posodo. Na tak način pridobivaš prepotrebne izkušnje. Mlad sem in se moram še veliko učiti. Če ne dobim priložnosti tu, bom šel na posodo.«

Takoj opozoril nase

Pardew bo pripravljenost svoje ekipe preverjal na šestih prijateljskih tekmah, prva pa je bila na sporedu v torek. Newcastle je gostoval v Motherwellu, kjer se je na stadionu Fir Park pomeril z aktualnim škotskim podprvakom. Mnogi so pričakovali, da bodo Vučkića, ki ima z Newcastlom podpisano pogodbo do leta 2016, po dolgem času spet videli na delu in niso bili razočarani. Trener ga je uvrstil v udarno enajsterico, priložnost pa je ponudil še nekaterim igralcem, ki v zadnjem času iz različnih vzrokov niso bili v prvem planu. Dvoboj si je v živo ogledalo skoraj 4500 gledalcev, med katerimi je bilo tudi dobrih tisoč navijačev Newcastla, ki so s transparentom sporočili, da podpirajo ekipo, ne podpirajo pa vodstva kluba. Na koncu so videli zmago svojih ljubljencev s 4:2. Haris je potreboval vsega osem minut, da se je vpisal med strelce. Črno-bele je v vodstvo popeljal po tem, ko je odbito žogo po Gouffranovem strelu pospravil v prazno mrežo. Odtlej je bil Newcastle tisti, ki je narekoval tempo igre. Sedem minut pozneje bi Slovenec lahko s strelom zaključil še eno obetavno akcijo svoje ekipe, a je raje nesebično podal Gouffranu, ki je podvojil vodstvo. Pardew je Vučkića po koncu polčasa zamenjal, kar je povsem razumljivo, saj je bila to za Newcastlovo devetindvajsetico prva tekma po devetih mesecih.

Vsem bi rad pokazal, da si zaslužim priložnost. Pogrešal sem igranje, zato sem komaj čakal začetek priprav.

Zadetek kot bonus

Po njej je bil Vučkić odlično razpoložen. Končno je namreč lahko počel tisto, kar mu je najbolj pri srcu - igral nogomet. »Zelo sem vesel. Po devetih mesecih odsotnosti in trdega dela, mi je šef dal priložnost. Prikazali smo dobro igro in si priigrali veliko priložnosti. Dobro je, da smo zmagali, dosežen zadetek pa je le bonus zame. Zelo sem vesel,« je z nasmeškom na obrazu govoril Haris, ki ga je presenetila trenerjeva odločitev, da ga postavi v prvo postavo. »Malo sem bil presenečen, a sem med poletnimi počitnicami res trdo delal, da bi bil telesno maksimalno pripravljen. Želel sem si izboriti mesto v ekipi. Trener mi je dal priložnost in pomembno je, da je zadovoljen.« Zadnji zadetek, pod katerega se je podpisal pred tem, je bil tisti, s katerim je Newcastlu priboril napredovanje v ligi Europa. Takrat je zadel s strelom z razdalje, proti Motherwellu je le pospravil 'odpadek' v prazno mrežo. »Žoga me je malce presenetila, zato sem se moral hitro odzvati. Na srečo sem zadel. Še bolj veseli, da smo dobro stali na igrišču in igrali silovito. Za razliko od tega obdobja lani smo imeli veliko priložnosti, igrali dobro in samozavestno. Dobro smo začeli priprave.« V sistemu 4-2-3-1 se je odlično ujel z Gouffranom, ki je igral v konici napada. »Nisem imel veliko časa, da bi ga spoznal na igrišču in videl, kako teče, a vseeno menim, da sva dobro sodelovala.«