Košarka

Saj bodo nove priložnosti

Primož Salmič/M.J.
17. 2. 2014, 15.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

»Moral bi biti zraven na glavni tekmi v nedeljo. To je moje mnenje,« je v garderobi med dajanjem izjave vskočil v besedo Goranu Dragiću.

vszi

Ne kdorkoli, te besede je izrekel Kevin Durant, eden največjih zvezdnikov lige NBA, tudi njen trenutno prvi strelec. Še zdaleč ni edini, ki tako misli, kar nekaj jih je izreklo podobne stavke, a Dragiću to ni pomagalo, da bi sodeloval na dvoboju med zahodno in vzhodno konferenco, ki je bila kot zaključek all-starsa odigrana danes ponoči po našem času. Zadovoljiti se je moral s približno 20-sekundnim nastopom v sobotnem spretnostnem izzivu, enem od tekmovanj v tridnevnem dogajanju zbora najboljših igralcev lige.

Dragić se je na Durantove besede le nasmehnil, morda malce bolj kislo, in dodal: »Saj bodo prišle nove priložnosti. Še naprej bom trdo delal in skušal igrati tako dobro kot letošnjo sezono.« Tako dobro vseeno ni bilo dovolj za to, da bi bil zraven na osrednji tekmi zvezdnikov lige. Če je izbiranje članov prve peterke, ki jih določijo glasovi navijačev, eno, pa Dragića ne bi smel spregledati trener zahodne konference Scott Brooks, sicer strateg Oklahoma Cityja, ki je določil ostale igralce. In če je že tudi on podlegel sindromu zvezdnikov, ki ne smejo manjkati na tekmi, čeprav si morda kdo še bolj od njih zasluži nastop na njej, je imel kot zadnji priložnost vse skupaj popraviti komisar lige Adam Silver, ki je moral določiti zamenjavo za poškodovanega Kobeja Bryanta. A je tudi on »zaplaval s tokom«, vpoklical Anthonyja Davisa iz New Orleansa, v katerem je potekal vikend all-stars, in na Dragića »pozabil«.

Wallu zabijanje, Belinelliju trojke

Najboljšemu slovenskemu košarkarju je ostalo le povabilo na sodelovanje v spretnostnem izzivu. V redu, si je najbrž rekel Dragić, ko se je odločil priti v New Orleans, namesto da bi si privoščil nekajdnevni počitek in druženje z najbližjima(i), se bom pa izkazal vsaj tam, škodovati, da si na prireditvi all-stars, ne more. A glej ga, zlomka, tekmovanje, ki je doslej potekalo posamično, je vodstvo lige NBA letos prvič predstavilo kot nastop dvojic. Želja vodstva je, da bi celotno dogajanje all-starsa izpadlo kot dvoboj med Zahodom in Vzhodom, v tej luči so spremenili tudi tekmovanje v metanju trojk in zabijanju, v katerem zdaj več košarkarjev predstavlja posamezno konferenco in tekmuje med seboj. Večanje rivalstva med konferencama je morda za gledalce res bolj zanimivo, a le če dobro vedo, za kaj gre. Pri zabijanju najbrž pri marsikomu ni bilo tako, zmedeni gledalci v dvorani niso dobro vedeli, kakšna so pravila, a na koncu so tudi oni najbolj glasno pozdravili zabijanje Johna Walla, člana Washingtona, ki je bil izbran za najboljšega ta večer. Zmagovalec v metanju trojk je postal Italijan Marco Belinelli (San Antonio), ki je v zadnji seriji premagal Bradleyja Beala (Washington).

To mi pomeni veliko. Z LeBronom Jamesom sta trenutno najboljša igralca na svetu. Če on pove kaj takega, je to res nekaj posebnega.

Hitro konec

Dragić v spretnostnem izzivu ni prišel do nagrade. Pa ne po lastni krivdi. Svoj del nastopa, tistih 20 sekund, kolikor je potreboval za uspešno polaganje, preigravanje z žogo, natančno podajo v luknjo in zadet met pred črto za tri točke, je opravil v svojem slogu - zelo dobro. A imel je smolo, da je bil njegov sotekmovalec v paru Reggie Jackson, košarkar Oklahoma Cityja, ki je očitno vse skupaj vzel bolj z levo roko in se ni potrudil, da bi naloge opravil čim hitreje. Ker šteje skupni čas, ki ga oba tekmovalca dosežeta, sta Dragić in Jackson zaostala za Damianom Lillardom (Portland) in Treyom Burkeom (Utah), drugo dvojico zahodne konference. Slednja sta napredovala v finale in bila tam boljša tudi od Michaela Carterja-Williamsa (Philadelphia) in Victorja Oladipa (Orlando), ki sta pred tem zmagala v internem dvoboju vzhodne konference. »Hitro je bilo vsega konec, a je bilo zabavno,« se je po koncu nasmejal Dragić.

»Nisva zmagala, a je bilo v redu. Bila je dobra izkušnja, te tri dni si bom zapomnil. Spoznal sem veliko novih prijateljev,« je dodal. Ameriški novinar, ki ga je vprašal, če je imel kaj treme, ga očitno ne pozna dovolj dobro. Mi vemo, da od mladinskih časov praktično ne ve več zanjo, pri taki ekshibiciji še najmanj. »Pri tem tekmovanju počneš to, kar na vsaki tekmi: preigravaš, mečeš, podajaš. Vse je enako,« je dejal in priznal, da mu laskajo besede Duranta. »To mi veliko pomeni. Z LeBronom Jamesom sta trenutno najboljša igralca na svetu. Če on pove kaj takega, je to res nekaj posebnega,« je povedal.