Zimski športi

Obstaja še en del vetra, ki se ga pri skokih ne upošteva

STA / J.P.
17. 2. 2014, 15.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Janez Bukovnik, direktor Športne loterije Slovenije, član pododbora za tehnične delegate, pravila in nadzor smučarskih skokov in odbora za nordijsko kombinacijo pri Mednarodni smučarski zvezi, je eden številnih gostov OKS na olimpijskih igrah v Sočiju. Kot član Smučarske zveze Slovenije delovnih nalog nima, zato se lahko posveča ogledu tekem.

Nikola Miljković

"Prvič nimam delovnih nalog v slovenski reprezentanci, kar ne pomeni, da sem povsem brez dela. Z mojimi kolegi iz odbora za nordijsko kombinacijo smo se dogovorili, da se ožja skupina članov dobi na hitrem sestanku, kjer bomo analizirali sojenje v Sočiju, da bomo imeli vse to pripravljeno za sestanke, ki se bodo odvijali v začetku aprila v Zürichu," je svojo vlogo v Sočiju obrazložil Bukovnik, ki je napovedal tudi nekaj sprememb, predvsem pri sojenju smučarskih skokov.

"V zadnjem času ugotavljamo, da obstaja še en del vetra, ki vpliva na let skakalca, a se ga ne upošteva, in sicer veter od zgoraj. Ugotavljamo, da se turbulence, ki prihajajo z ene strani do druge, nekje vračajo. Ta vpliv na skakalca bo treba temeljito raziskati. Včasih vidimo, da skakalca, kljub temu, da dobro odskoči z mize, kar prizemlji," je dejal Bukovnik in se pri tem spomnil tudi časov, ko je skakal sam: "Mi smo imeli elastične hlače, volnene puloverje in je bilo pomembno, kako si fizično skočil z mize, saj smo v zraku leteli kot kamen. Ni bilo vplivov vetra kot zdaj, takrat so bile ožje, težje smuči, oprema je bila taka, da je šel veter skozi tebe, zdaj so se smuči razširile, postale lažje, dresi so taki, da vsaka sapica vpliva."

Že letos je bilo veliko povpraševanja po treningih v Planici. Za te so se zanimali Avstrijci, Poljaki in Švicarji.

Bukovnik je navdušen nad zadnjimi dosežki smučarskih skakalcev in je ponosen, da je s svojimi idejami k temu pripomogel tudi sam. "Kažejo se sadovi sistematičnega dela. Če odmislimo Planico, ki je dala neprecenljiv doprinos k razvoju skokov, ne samo v Sloveniji, ampak v svetu, je za to zaslužen tudi drugi center. Center v Kranju, kjer smo zgradili malo skakalnico s plastično maso. Po vzgledu Stamsa, Berchtesgadna in še nekaterih centrov v Nemčiji smo organizirali center, ki dobro deluje, to je zelo zanimiva povezava vzgoje, izobraževanja in učenja s skoki, skakalci imajo priložnost, da trenirajo v sodobno opremljenem centru. Poleg tega smo že pred leti naredili mrežo skakalnih objektov. Marsikateri šport v Sloveniji bi se lahko zgledoval, kako je treba šport organizirati. Škoda je, da nam ni uspelo postaviti centra v Ljubljani, v Podutiku smo nameravali zgraditi veliko skakalnico," je razloge za uspehe obrazložil Bukovnik.

Slednji je aktivno vključen tudi v izgradnjo planiškega centra. Misli, da bodo skoki z njim veliko pridobili, a ne samo skoki in drugi nordijski športi, ampak bo ta center treba izkoristiti tudi iz drugih vidikov. "Moramo storiti vse, da bodo v center prihajali tujci, da bodo tuje reprezentance tu trenirale, da bodo imeli koristi tudi kranjskogorski turistični delavci. Moramo privabiti tudi turiste, da si bodo ogledali skakalnice. Imamo ideje. Eno izmed njih sem dobil v Salt Lake Cityju, kjer so ob skakalnici zgradili take žičnice, da ko se z njimi zapelješ, imaš tak občutek, kot da se spustiš po naletu skakalnice. Nekaj takega moramo narediti tudi mi. Upam, da nam stečaj Tehnika ne bo prekrižal načrtov" je poln idej Bukovnik, ki dodaja, da je bilo že letos veliko povpraševanja po treningih v Planici, za te so se zanimali Avstrijci, Poljaki in Švicarji.

Slovenija bo s Planico aprila letos vložila uradno kandidaturo za organizacijo svetovnega prvenstva leta 2019, Planica pa si želi in je tudi že blizu dogovora, da bi imela na vsaki dve leti zaključek svetovnega pokala v vseh nordijskih športih: "To bi pomenilo sredstva za vzdrževanje objektov, to bi bila prednost za naše tekmovalce, to bi bila velika afirmacija za slovenski zimski šport."

Bukovnik je navdušen tudi nad napredkom slovenskih smučarskih tekačev. "Petra Majdič je pokazala neke smernice, ki jim druge sledijo. Preseneča pa me tudi delo tekaškega dela zveze, ki je začel delati bolj strokovno, vedno bolj se posveča interdisciplinarnemu področju, tu mislim na fizično pripravo, relaksacijo, prehrano. Ta je zelo pomembna in njihov sistem izobraževanja mora zveza narediti tudi v drugih panogah. Upam, da bodo tekači v prihodnje okrepili kranjski center, verjamem, da se jih bo zdaj več odločalo za ta šport, ravno tako mislim tudi za skoke. Treba je vedeti, da sta ta športa glede na trenutni gospodarski položaj v državi še najbolj sprejemljiva, ta dva športa še dohajata trende," meni Bukovnik.