Košarka

Španci pošteno porazili Srbe

M.J.
18. 9. 2013, 19.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Košarkarji Španije so v prvi četrtfinalni tekmi evropskega prvenstva v Sloveniji v Ljubljani premagali Srbijo z 90:60 (21:5, 48:23, 73:39). V drugi tekmi najboljše osmerice eurobasketa se bosta ob 21. uri pomerili Slovenija in Francija.

Grega Wernig

Prvi četrtfinalni obračun eurobasketa je pripadel branilki naslova Španiji, ki je že po prvi četrtini nakazala, da jo zanima le zmaga. Čeprav Španija na dosedanjih osmih tekmah eurobasketa ni prikazala prepričljivih iger, je v četrtfinalu navdušila. Pri moštvu s Pirenjskega polotoka je blestel Sergio Rodriguez z 22 točkami, 19 jih je dodal Rudy Fernandez, ki je ob tem dosegel štiri trojke.

Grega Wernig
Branilci naslova so tekmo začeli izjemno. Povedli so z 8:0, Srbi pa so po številnih zapravljenih žogah v napadu potrebovali tri minute, da so vpisali prvi točki. Španija je z dobro obrambo in ob napakah tekmecev hitro višala prednost, po nekaj več kot petih minutah je vodila že s 17:2. Srbija še naprej ni spravila žoge skozi obroč, 42 sekund pred koncem četrtine pa je Rudy Fernandez dosegel še tretjo trojko na tekmi in Španiji po desetih minutah priigral prednost 21:5. V drugi četrtini je Srbija zaigrala precej bolje. Razliko je sprva nekoliko zmanjšala, a se je v španski vrsti razigral Sergio Rodriguez, ki je v tej četrtini dosegel 14 točk. V zadnjih petih minutah prvega polčasa so igralci s Pirenejskega polotoka znova nadigrali tekmece, po 20 minutah pa na odmor odšli s prednostjo 25 točk.

Nič bolje ni šlo Srbiji v drugem polčasu. Španci so ga odprli z delnim izidom 10:0, prvi točki s črte prostih metov so Srbi dosegli šele v 25. minuti, od takrat pa se je razlika le še večala. V 27. minuti je semafor kazal 69:29 v korist branilcev naslova, to je bila tudi najvišja prednost na tekmi. Srbija se je Španiji še najbolje upirala v zadnji četrtini, ki jo je prva dobila z 21:17.