Košarka

Bogdanović Hrvaški priigral zmago in prvo mesto v skupini F

M.J.
16. 9. 2013, 18.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Košarkarji Hrvaške so v tretjem krogu drugega dela evropskega prvenstva v Sloveniji (skupina F) v Ljubljani po dveh podaljških premagali Grčijo z 92:88 (16:17, 36:34, 51:50, 70:70, 77:77).

Nikola Miljkovic / Krater Media Agency

Hrvaški košarkarji so si z zmago proti Grčiji že zagotovili prvo mesto v skupini F, Slovenija, ki bo ob 21. uri igrala proti Finski, pa bo ne glede na razplet te tekme druga. Hrvaška se bo tako v četrtfinalu pomerila z Ukrajino, slovenske košarkarje pa čakajo Francozi.

Grke je med najboljših osem na eurobasketu vodila le zmaga proti Hrvaški, ob tem pa bi morala Italija v drugi tekmi dneva premagati Španijo. Grčija je sicer proti Hrvaški nastopila brez dveh poškodovanih igralcev, Loukasa Mavrokefalidisa, ki se je že vrnil v domovino, in Kostasa Papanikolaua, ki si je na tekmi proti Sloveniji zvil gleženj.

Hrvaško je v vodstvo z metom za tri točke popeljal Krunoslav Simon. Grčija je nato zapravila tri napade, s petimi zaporednimi točkami pa prvič na tekmi povedla. Po vodstvu Grkov s 7:5 so Hrvati dosegli šest zaporednih točk, zadnjič v prvi četrtini vodili s 14:12, nato pa si Grki po prvih desetih minutah priigrali točko prednosti (17:16). Hrvati so hitro prišli do vodstva, najbolj zaslužen zanj je bil Dontaye Draper, ki je prispeval prvih sedem točk v drugi četrtini. Grki so v 13. minuti zaostajali z 21:25, ob napakah tekmecev pa prešli v vodstvo z 32:27. Dobro minuto pred koncem prvega polčasa je bilo 34:34, v zadnji sekundi pa je Ante Tomić s polaganjem poskrbel za 36:34.

Grški košarkarji so drugi polčas odprli z delnim izidom 7:2, a njihovo vodstvo ni dolgo trajalo. Hrvati so polnili koš tekmecev in štiri minute pred koncem tretje četrtine vodili za šest točk (49:43). Grki so se še enkrat vrnili v igro, v 29. minuti izid poravnali na 49:49, po izgubljeni žogi v zadnjih sekundah tretje četrtine pa je protinapad ob zvoku sirene zaključil Roko Leni Ukić in pred zadnjimi desetimi minutami svoji ekipi priigral točko prednosti. Napeto in izenačeno je bilo tudi v nadaljevanju. Grki so kar nekaj časa vodili za dve točki, v 35. minuti so zaostajali z 61:65, nato izenačili, pa se hitro spet znašli v zaostanku. Ko je že kazalo, da Grčiji ne bo uspelo narediti še enega preobrata, pa je Nikos Zisis devet sekund pred koncem poravnal na 70:70.

Grki so v prvem podaljšku prišli do treh točk prednosti (77:74), nato pa je Bojan Bogdanović izenačil s trojko ter izsilil še dodatnih pet minut igre. V drugem podaljšku je Bogdanović dosegel šest zaporednih točk, Hrvaško oddaljil od Grčije, slednja pa se je še enkrat vrnila (86:86). V zadnji minuti drugega podaljška pa ji je vendarle zmanjkalo moči. Njeno upanje je dokončno pokopal Damjan Rudež z dvema zadetima prostima metoma.