Košarka

Italijani za las premagali Špance

M.J.
16. 9. 2013, 22.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Košarkarji Italije so v tretjem krogu drugega dela evropskega prvenstva v Sloveniji (skupina F) v Ljubljani po podaljšku premagali Španijo s 86:81 (24:12, 37:37, 45:56, 70:70). V prvi tekmi dneva je Hrvaška po dveh podaljških z 92:88 premagala Grčijo, ob 21. uri pa se bosta pomerili še Slovenija in Finska.

Nikola Miljkovic / Krater Media Agency

Prvo mesto v skupini F si priigrala Hrvaška, ki se bo v četrtfinalu pomerila z Ukrajino, Slovenija bo ne glede na razplet proti Finski druga v skupini in bo v sredo ob 21. uri igrala proti Franciji.

Italija si je z zmago proti Španiji priigrala tretje mesto in bo v četrtfinalu igrala proti Litvi, Špance pa čaka obračun s Srbijo.

Prvo mesto v skupini F si je danes po zmagi nad Grčijo že na uvodni tekmi priigrala Hrvaška, ki se bo v četrtfinalu pomerila z Ukrajino, Slovenija bo ne glede na razplet proti Finski druga v skupini in bo v sredo ob 21. uri igrala proti Franciji. Italija si je z zmago proti Španiji priigrala tretje mesto in bo tako v četrtfinalu igrala proti Litvi, Špance pa čaka obračun s Srbijo.

Po nekaj zapravljenih napadih na obeh straneh je prvi točki na tekmi vpisal Luigi Datome. Na 5:0 je s trojko povišal Marco Belinelli, za prve tri točke pa so Španci potrebovali štiri minute, takrat je zadel Victor Claver. Sredi prve četrtine je drugič za tri zadel Belinelli, nato je novo trojko za Italijo vpisal Datome, semafor pa je kazal 13:5. Italijani se niso ustavljali in vztrajno polnili španski koš; prvih deset minut so dobili s prednostjo 12 točk (24:12). Španija je drugo četrtino odprla z delnim izidom 12:0. Italijani so se vendarle zbrali, povedli z 28:24 in v zaključku četrtine 35:31, na odmor pa sta moštvi odšli izenačeni (37:37).

Izenačeno je bilo tudi v nadaljevanju. Obe moštvi sta zapravili številne priložnosti, se menjavali v vodstvu, v drugi polovici tretje četrtine pa so si igralci s Pirenejskega polotoka le priigrali nekoliko višjo prednost (51:43). To so Španci še nekoliko povečali, pred zadnjimi desetimi minutami pa so vodili za 11 točk (56:45). Italija je v zadnji četrtini zaigrala bolje, lovila priključek, ob napakah tekmecev pa je dobri dve minuti pred koncem zaostajala za štiri. V zaključku so azzurri najprej znižali na 68:70, v zadnji sekundi pa je podaljšek s polaganjem priigral Datome.

V dodatnih petih minutah so Italijani z zbrano igro Špancem prizadejali poraz, ključni pa so bili štirje zadeti prosti meti Alessandra Gentileja. Prvi strelec tekme je bil sicer Španec Marc Gasol, ki se je ustavil pri 32 točkah, na drugi strani pa jih je Gentile dosegel 25.