Zanimivosti

Smrtonosne gobe se širijo

jp
17. 9. 2013, 07.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Iz Britanske Kolumbije in s širšega zahodnega območja Severne Amerike prihajajo skrb vzbujajoča poročila o redki obliki glive Cryptococcus gatti, najdene v prsti in drevesih.

Skrb vzbujajoče opozorila o redki obliki glive.

Zaradi nje naj bi na omenjenih predelih obolelo na stotine ljudi, več ducatov pa jih je podleglo. Po besedah znanstvenikov gre za popolnoma drugačen sev morebiti smrtonosnega virusa, ki pa se širi še na preostale zvezne države ZDA.

Za zdaj še ni mogoče govoriti o resni grožnji javnemu zdravju, vseeno pa pristojni organi vneto ozaveščajo širšo javnost. Ljudje se okužijo z vdihavanjem spor v zraku, ki širijo bolezen v Kanadi že od leta 1999. Od takrat je bilo v Britanski Kolumbiji zabeleženih 338 primerov okužbe. Od leta 2010 je v Kanadi in ZDA podleglo 40 ljudi, kar po besedah znanstvenikov pomeni, da C. gatti ni omejena na severozahod celine in bi bila lahko za zdaj nepoznani vir pljučnic in meningitisa po vsej državi.

Večina okužb se pojavi pri posameznikih z oslabljenim imunskim sistemom, zdravljenje pa pomeni jemanje močnih protiglivičnih zdravil. Znanstvenike bega, čemu se je goba, sicer iz tropskega in subtropskega okolja, prijela ravno na severozahodu severnoameriške celine. Najverjetnejša razlaga je sprememba ozračja. Najbolj skrb vzbujajoča je dolga inkubacijska doba, ki lahko traja tudi več mesecev. Za zdaj ni znano, kako zmanjšati možnost okužbe.