Zanimivosti

Klasična glasba v vesolju

jp
16. 9. 2013, 21.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Voyager 1 naj bi že eno leto potoval skozi plazmo oziroma ioniziran plin med zvezdami. Trenutno je v prehodnem območju zunaj solarnega mehurčka, kjer so še vidni nekateri učinki našega Sonca. Znanstvena srenja dogodek že imenuje 'zgodovinski skok v medzvezdni prostor'.

Pri Nasi sicer pravijo, da je sonda sončni sistem zapustila že pred enim letom, a da ne obstaja točna ločnica. Tudi dokazi o omenjenem podvigu so prišli šele prejšnji mesec, čeprav vsi znanstveniki še niso prepričani. Tako astrofizik Jonathan McDowell pravi: ''Ne bom verjel še leto ali dve, dokler ne bo zagotovo zunaj.'' Voyager 1 naj bi v neraziskanem vesolju proučeval eksotične delce in druge fenomene ter nato poročal na Zemljo.

Medzvezdni ambasador s seboj nosi pozlačeno bakreno gramofonsko ploščo, spravljeno v aluminijasto skrinjo, na kateri so vgravirana navodila za uporabo, priložena pa je še gramofonska igla. Plošča vsebuje štiri tematske skupine podatkov, med katerimi so zvoki narave in živali, človeški govor v različnih jezikih, ljudska in umetna glasba ter slike. Čeprav je sonda morda res zapustila naš sončni sistem, kot ga razume večina nas, bo preteklo še lepo število let, preden se popolnoma poslovi od naše soseščine.