Slovenija

Se bo Ivan Zidar izognil tudi zaporu v zadevi Čista lopata

R.M.
17. 9. 2013, 07.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ivan Zidar je zaradi zdravstvenih težav izločen iz sodnega postopka, v katerem se je znašel zaradi domnevnega oškodovanja SCT-ja za 3,1 milijona evrov z računi za svetovalne storitve prek slamnatih podjetij, ki nikoli niso bile opravljene. Vse kaže, da se bo 74-letnik zaradi zdravstvenih težav izognil tudi prestajanju zaporne kazni v zadevi Čista lopata.

Vse kaže, da se bo 74-letni Ivan Zidar zaradi zdravstvenih težav izognil odprtim sodnim postopkom in prestajanju kazni zapora v zadevi Čista lopata.

IZLOČEN IZ POSTOPKA

Ivan Zidar, Jože Prostor, Andrej Krajnc, Andrej Fleguš in Danica Mušič naj bi med letoma 2004 in 2007 družbo SCT oškodovali za več kot tri milijone evrov. Obtožba jih bremeni kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic, ponarejanja listin in pranja denarja.

Predobravnavni narok v omenjeni zadevi je bil razpisan že konec leta 2012, včerajšnje nadaljevanje naroka pa je bilo namenjeno usklajevanju nekaterih podrobnosti pred pričetkom glavne obravnave. Sodnica Nina Drozdek Draganič je na podlagi mnenj sodnih izvedencev in zdravstvene dokumentacije prvoobtoženega Zidarja začasno izločila iz postopka; možakar zaradi šibkega zdravja menda ni sposoben spremljati glavne obravnave oz. bi jo lahko v zelo omejenem obsegu. Sojenje preostalim obtožencem, ki krivde po obtožbi ne priznavajo, se bo pričelo v začetku oktobra. Na Tavčarjevo včeraj ni prišel nihče od obtoženih.

Kot je znano, je bil Zidar obsojen na eno leto in dva meseca zapora zaradi nezakonitosti pri razpisu za gradnjo letališkega stolpa na letališču Brnik (t. i. zadeva Čista lopata), vendar ni uspel s predlogom za alternativni način prestajanja kazni zapora, z deli v korist družbe.

Tako mu je ostala le še prošnja za odlog zaporne kazni, kot razlog navaja zdravstvene težave, sodišče pa o predlogu še ni odločilo. Se pa po kuloarjih šušlja, da 74-letnik notranjosti zapora ne bo videl; sodišče mora pač upoštevati mnenje stroke, ta pa neuradno ocenjuje, da so Zidarjeve zdravstvene težave takšne, da ni in ne bo zmožen prestajanja zaporne kazni.

Pred ljubljanskim okrožnim sodiščem je sicer že danes predvideno nadaljevanje predobravnavnega naroka glede očitkov o domnevno fiktivnih svetovalnih poslih v letih 2003 in 2004 med SCT-jem in družbo Big Trading. Poleg Zidarja in njegovega nekdanjega namestnika Aleksandra Mezeta so koruptivnega poslovanja obtoženi še predsednik uprave Sociusa Leonardo F. Peklar, direktorica Big Tradinga in nekdanja uslužbenka Sociusa Irena Zarnik, nekdanji visoki uslužbenec SCT-ja Borut Willenpart ter pravna oseba Big trading, d. o. o. Vpleteni očitke zavračajo.