Svet

Uporaba kemičnega orožja v Siriji je vojni zločin

STA/M.J.
16. 9. 2013, 20.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je zagotovil, da imajo inšpektorji ZN neovrgljive dokaze, da je bilo v Siriji uporabljeno kemično orožje, kar je označil za vojni zločin. Varnostni svet ZN je tudi pozval, naj poskrbi za posledice, če se režim predsednika Bašarja al Asada ne bo držal ameriško-ruskega dogovora o uničenju zalog kemičnega orožja.

Reuters

Ban je Varnostnemu svet ZN za zaprtimi vrati danes dejal, da ni nobenega dvoma, da so ljudje umirali zaradi zastrupitve s sarinom. To je označil za vojni zločin in grobo kršitev mednarodnega prava. "Upam, da se mi boste pridružili v obsodbi tega odvratnega zločina," je po besedah diplomatov na ZN dejal Ban.

Generalni sekretar ZN bo imel danes še novinarsko konferenco, na kateri bo govoril o poročilu inšpektorjev, ki so raziskovali obtožbe o napadih s kemičnim orožjem 21. avgusta v predmestju Damaska.

Besede generalnega sekretarja ZN potrjujejo navedbe ZDA, sirskih upornikov in humanitarnih organizacij o uporabi kemičnega orožja. Naloga inšpektorjev je bila le, da ugotovijo ali je bilo orožje uporabljeno, ne pa tudi, kdo ga je uporabil. ZDA in zahodne države krivijo Asadov režim, ta pa skupaj z zaveznico Rusijo obtožuje upornike.

Kljub temu pa je režim pristal v predajo kemičnega orožja pod mednarodni nadzor in se je pridružil konvenciji ZN proti temu orožju. Ameriški državni sekretar John Kerry in ruski zunanji minister Sergej Lavrov sta se konec minulega tedna v Ženevi dogovorila o načrtu za predajo in uničenje kemičnega orožja, s katerim bi se izognili možnosti ameriškega vojaškega posredovanja proti režimu. Načrt bo predvidoma potrdil VS ZN z resolucijo.