Slovenija

Hrana = seks?

C.P.
17. 9. 2013, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pogovarjali smo se z Binetom Volčičem, mojstrom kuhanja, ki ga je Slovenija spoznala v oddaji Gostilna išče šefa. Ljubitelj rockabilija, ki na svojem telesu nosi kar nekaj zanimivih tetovaž, pravi, da ni televizijski kuhar.

Mediaspeed
Bine si vsako leto 'privošči' dva dopusta – enega strokovnega, ko se za mesec dni odpravi v tujino na izobraževanje, drugi del dopusta pa preživi z družino in vsemi štirimi v zraku.

Ljudje me velikokrat povezujejo z ostalimi televizijskimi kuharji, sam sebe pa nimam za TV-kuharja. Jaz sem kuhar, ki se rad poti v kuhinji in rad dela. Če pa moram izbirati, lahko rečem, da mi je najbolj všeč Anthony  Bourdain.

Se kuhanja lahko nauči vsak?

Kuhanja se lahko naučiš, priučiš … Vprašanje pa je, koliko si dober. Eni so dobri, a niso ustvarjalni. Če pa hočeš biti vrhunski in drugačen od kuharjev, kot so čevapčičari ali tisti, ki cvrejo zrezke. So dobri kuharji, a nimajo filozofije, za katero stojijo. 

Kdaj ste se odločili, da boste postali kuhar?

Ko sem bil star devet let. Že pri sedmih sem sicer dobil prvo kuharsko knjigo. Spomnim se, da je nekega dne v razred prišel možakar, ki je prodajal knjige: Piki Jakob, Medvedek Pu in druge. Med temi pa je bila tudi knjiga Mi otroci kuhamo in pečemo. Takoj sem jo nesel domov in prosil starše, naj mi jo kupijo, in začela se je moja kuharska pot. Tu je bila tudi moja mama, ki je zelo rada kuhala in pekla. Vedno je dišalo iz njene kuhinje in vedno sem 'svetil' zraven. 

Mediaspeed
»Da si v poklicu uspešen, potrebuješ počitek!«

Kaj vas je najbolj navduševalo pri mamini kuhi?

Torte, pecivo … Vse je delala. Najbolj me je navduševal vonj, ki je prihajal iz kuhinje. 

Kako postaneš kuhar?

Za ta poklic se nekateri odločijo šele po končani gimnaziji ali celo fakulteti. Jaz sem se odločil takoj po osnovni šoli. Vpisal sem se v štiriletno kuharsko šolo, jo opravil 'po predpisih' in potem šel naprej. Šola ti da osnove, vendar je bila moja želja  tako velika, da je bila le šola premalo. 

Ste se izobraževal tudi v tujini?

Pri osemanjstih letih sem šel kar sam v Luksemburg.  Kuhal sem na neki banki in prvič spoznal pravo kuhinjo. Slovenija ima zelo dobre restavracije in kuharje, a vseeno me je vleklo v francosko govoreče države … Že francoski jezik je tako erotičen – hrana, ljubezen, erotika, seks … Vse to spada skupaj! 

Bine se že intenzivno pripravlja na novo sezono šova Gostilna išče šefa, ki naj bi bila letos še bolj pestra, zanimiva in napeta. 

Kaj vam je pri tem poklicu najbolj zanimivo?

Bolj ko se učiš, bolj vidiš, koliko se še moraš naučiti. Kuharski poklic daje veliko širine. Kulinarika ponuja zelo širok spekter možnosti, in to me vleče naprej.  Če se ne izobražuješ, če nimaš želje po dodatnem izobraževanju, stagniraš, postaneš monoton in na koncu si pozabljen. 

Mediaspeed

Zakaj pa ste sprejeli vlogo šefa kuhinje v oddaji?

Dali so mi možnost, da postanem šef šova, tudi zaradi tega, ker mi je izobraževati ljudi nekaj, kar mi je pisano na kožo. Kot mlajši sem nabiral znanje povsod, tudi v tujini, ker v Sloveniji ga nisem dobil v zadostnih količinah. Odločil sem se, da bom znanje predajal naprej mlajšim generacijam … V končni fazi ne bomo ničesar odnesli v grob. 

Česa se je pri kuharskem poklicu najteže naučiti?

Razumeti hrano. Tehnike se ni težko naučiti – da si dober, pa moraš hrano razumeti. Hrano moraš med kuhanjem poslušati, ni mogoče, da je radio v kuhinji. Spoštovati moraš sestavine. 

Kako sestavljate jedilni list v restavraciji? 

Prvi pogoj je, da je meni hrana všeč. Najprej mora osupniti mene, potem pa tudi goste. Druga stvar je sezona, tega se res držim. 

Kje kupujete sestavine?

Sestavine nabavljam pri kmetu, pri zelenjavarju, ribiču. Naravnost od človeka, ki hrano pridela, in to iz prve roke.