Košarka

Zelena luč

Ekipa
24. 9. 2012, 13.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Potem ko je v petek Košarkarska zveza Slovenije Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dostavila podpisane pogodbe z vsemi mesti, ki bodo organizirala evropsko prvenstvo 2013 (Ljubljana, Celje, Jesenice, Koper), ni bilo več ovir, da bi vlada nakazala naslednji obrok kotizacije Fibi Europe.

Prav tako ni bilo ovir, da slednja ne bi teh štirih mest potrdila za gostitelje EuroBasketa, kar je izvršni odbor Fibe Europe na včerajšnjem izrednem zasedanju tudi storil.

Čeprav večjih težav na KZS resnici na ljubo verjetno niso pričakovali, pa so se vseeno držali rekla, najprej skoči in potem reči hop, ter raje počakali na uradno potrditev s strani Fibe Europe, da bo evropsko prvenstvo naslednje leto potekalo v Celju, Kopru, Ljubljani in na Jesenicah. Tisti kanček negotovosti je bil prisoten zaradi odziva Fibe Europe pred časom, ko je KZS že objavila novico, katera štiri mesta bodo gostila EP. V Münchnu so se čutili nekoliko užaljene, ker so za to izvedeli takrat kot vsi ostali, oziroma ker se jih pred objavo vesti ni nič vprašalo. »Fiba Europe želi pojasniti, da še ni bila sprejeta odločitev o prizoriščih EuroBasketa. Bili smo v stalnem kontaktu z organizatorji glede potencialnih novih prizorišč, naša delegacija je julija tudi obiskala obe mesti, a končnega dogovora še ni bilo. Da bi se izognili zmedi, bi radi poudarili, da je bila objava enostranski akt. Presenečeni smo, da je bila taka odločitev podana brez predhodnega dogovora in soglasja z naše strani. Čeprav ni izključeno, da bosta Celje in Tivoli postala prizorišči prvega kroga prvenstva, končne odločitve ni mogoče sprejeti brez določenih jamstev in zagotovil, teh pa nismo dobili. Končna potrditev o izboru mest bi morala biti sprejeta na izredni seji izvršnega odbora, česar se zavedajo tudi slovenski organizatorji,« je bilo takrat zapisano v sporočilu Fibe Europe oziroma njenega predsednika Olafurja Rafnssona.

KZS je tedaj sicer hitro obvestila javnost, da so vsi morebitni nesporazumi s Fibo Europe že odpravljeni in da se zaveda, da mora končna potrditev mest gostiteljev priti s strani Fibe Europe oziroma njenega izvršnega odbora. Slednji je zasedal včeraj in njegovi člani so znova izrazili zaupanje Košarkarski zvezi Slovenije ter lokalnemu organizacijskemu odboru, da bo ta od 4. do 22. septembra 2013 pripravil odličen dogodek. Organizatorji EP so Fibi Europe posredovali podpisane pogodbe z vsemi mesti, sogostiteljicami EuroBasketa 2013, in finančno garancijo Vlade Republike Slovenije, na podlagi katere je odbor izrazil zaupanje, da bodo vse dvorane prenovljene po standardih Fibe Europe. Vse informacije je iz Slovenije v München ponesel Iztok Rems, generalni sekretar KZS in tudi sam član IO Fiba Europe, ki je po seji dejal: »Po predstavitvi situacije in novih lokacij nam je izvršni odbor Fibe Europe izrazil polno zaupanje. Prepričan sem, da bomo skupaj z vsemi mesti in Vlado Republike Slovenije speljali prvenstvo tako, kot je potrebno - odlično. Za to imamo popolno podporo Fibe Europe,« je dejal Rems.

Edina še odprta zadeva na relaciji Fiba Europe - Slovenija zdaj ostaja plačilo dela kotizacije, ki skupaj znaša šest milijonov in pol evrov. Slaba polovica zneska se nanaša na plačilo za uporabo slogana I feel Slovenia v promocijske namene na tekmovanjih pod okriljem Fibe Europe. Slovenska vlada je zaprosila za znižanje tega zneska in kot kaže, bodo njene želje uslišane, saj je na drugi pogajalski strani čutiti naklonjenost, vprašanje je le, za koliko se bo številka tri milijone znižala. »Prepričati se moramo, da bo dogodek potekal na najvišji možni ravni. Verjamemo, da bodo vsi spoštovali pogodbene obveznosti,« je po seji v bavarski prestolnici povedal predsednik Fibe Europe Olafur Rafnsson.