Šport

Za las zgrešila stopničke!

STA
23. 9. 2012, 10.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Športna plezalka Mina Markovič je na tekmi svetovnega pokala v težavnosti v belgijskem Puursu, prvi tekmi po poškodbi, zasedla mesto tik pod stopničkami.

S četrtim mestom je ohranila skupno vodstvo v svetovnem pokalu v težavnosti.

Markovičeva ima v skupnem seštevku svetovnega pokala 290 točk, 30 točk manj ima prva zasledovalka Avstrijka Johanna Ernst. Na tretjem in četrtem mestu lestvice sta skoraj izenačeni Južnokorejka Jain Kim (253) in Francozinja Helene Janicot (252), obema je za petami Japonka Momoka Oda (244), ki se v Puursu ni prebila v finale.

"Tri tedne po tem, ko sem zlomila kost, je priti nazaj s četrtim mestom v svetovnem pokalu kar obetavno. Dalo mi je eno potrditev, da sem se sposobna po najhitrejši možni poti vrniti nazaj tja, kjer sem bila, ne le na stopničke, ampak tudi v boj za samo zmago. Na tej tekmi to sicer še ni bilo mogoče. Zato pa že za Atlanto pričakujem, da se bom suvereno vrnila s še bolj odločnim in samozavestnejšim nastopom v boj za stopničke," je po sinočnjem finalu dejala Markovičeva, ki letos brani lansko zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti.

Slovensko športno plezalko veseli, da je na tekmi iz smeri v smer plezala bolje in tudi bolj odločno. "V tem času sem, da sem sploh lahko plezala z zlomljenim prstom, samodejno razvila nekakšen bolj varen način plezanja. Ampak na tekmi moraš nastopati napadalno, česar pa mi prst v celoti še ni dopuščal. Mislim, da bom imela še dovolj časa, da spravim v red moj stil plezanja. Čutim namreč, da v formi ni velikega primanjkljaja in se lahko zelo hitro spravim nazaj na takšno raven, na kateri sem že bila pred poškodbo. Zadovoljna sem, da sem prebila led s spodbudnim začetkom."

Sicer pa je tekmovalka še najmanj zadovoljna s polfinalnim nastopom v Puursu, v katerem je vpisala šesti izid: "V polfinalu sem plezala še precej bolj trdo in mi je zmanjkal tudi plus, ki bi me v bistvu pripeljal do stopničk. V samem finalu sem imela na koncu tretji izid, kar, če pogledamo težavnost finalne smeri, se mi zdi zelo lepa uvrstitev." Kljub temu, da je poškodba že v celoti zaceljena, pa je prst še vedno opozarja: "Sigurno je proti koncu dneva prst veliko bolj občutljiv, ampak v finalu je bilo prisotnega toliko adrenalina, da na prst pozabiš, zato pa po tem vse še toliko bolj občutiš. S prstom je sicer iz dneva v dan bolje. Zelo pametno je bilo, da sem si vzela kakšen dan več časa in pustila, da se stvari začnejo celiti, kot je treba. Za naslednje tekme pa se moram še bolj pripraviti in začeti plezati še odločneje. Do konca sezone lahko še kaj dodam in mislim, da je lahko vse v najlepšem redu, tako kot je bilo."

Po tekmi je bil zelo zadovoljen trener slovenske tekmovalke Škofjeločan Roman Krajnik: "Moram reči, da sem bil zelo, zelo zadovoljen v bistvu že s samim finalom, ker smo bili po tej poškodbi v negotovosti, kje sploh smo. V finalu je odplezala najbolje v vseh štirih smereh na tej tekmi. S to tekmo moramo biti zelo zadovoljni, glede na to, kaj se je dogajalo. Gremo naprej. Mislim, da je Mina dobila dokaz, da je spet tam, kjer je že bila. Naslednja tekma bo že bistveno drugačna, na naslednji tekmi gremo na vrh."

Vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti je vpisala prvi finale po poškodbi palca na desni roki, zaradi katere je izpustila svetovno prvenstvo v športnem plezanju v Parizu, ter sedmega letos na tekmah svetovnega pokala v težavnosti in balvanih.

Preostali štirje Slovenci so nastope končali v polfinalu. Najbližje uvrstitvi v finale je bil veteran Klemen Bečan, ki je osvojil 13. mesto, Maja Vidmar je bila 14., Domen Škofic, 11. po kvalifikacijah, je nazadnje zasedel 18. mesto, Urban Primožič pa je tekmo končal na 23. mestu.

Naslednja tekma svetovnega pokala v težavnosti bo onstran velike luže v Atlanti v ZDA 29. in 30. septembra, kamor se poleg Markovičeve odpravljajo še Maja Vidmar, Urban Primožič in Domen Škofic, oktobra sledi azijska turneja s tremi tekmami na Kitajskem, v Južni Koreji in na Japonskem, finalna tekma svetovnega pokala pa bo letos znova v Kranju 17. in 18. novembra.