Bencin

VN Singapurja Vettlu

AMA
23. 9. 2012, 17.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zmaga Vettla, odstop Hamiltona in nekaj hokejskih vložkov na VN Singapurja, ki je bila krajša od 61 krogov.

Zaradi dveh varnostnih avtomobilov je prej zmanjkalo časa in Vettel si je privozil novo zmago v Singapurju po 60 krogih. Družbo na stopničkah sta mu delala Button in Alonso, vrstni red v deseterici pa je bil dolgo časa v zraku.

Vettel bi precej bolj tanko piskal, če mu do zmage ne bi pomagal Hamilton, ki je povedel dirko, vendar kmalu po prvih postankih ostal brez menjalnika. V ospredju je vozil tudi Maldonado, ki se je med bitko z Alonsom za tretje mesto moral posloviti zaradi odpovedi hidravlike. In vse do okvare Hamiltona v 22. krogu sta se Vettel in Hamilton vozila sekundo in pol narazen, Hamilton pa je imel razmere pod kontrolo.

Vettel se je prvič v boksih ustavil dva kroga pred Hamiltonom in padel v gnečo ter izgubil nekaj časa, potem pa je dvignil tempo in se utrdil na drugem mestu med obema McLarnoma.

Pravo dogajanje se je začelo, ko je Karthikeyan v 30. krogu poljubil ograjo pod nadvozom. Indijec je po radiu povedal, da se je nekaj zlomilo na dirkalniku, njegov HRT pa je bil parkiran na nevarnem mestu in na stezo je prišel varnostni avto. Večina dirkačev je šla v bokse in vrstni red se je v drugi polovici deseterice rahlo premešal.

Po šestih krogih, ko se je Maylender umaknil v bokse, se je zgodba ponovila. Schumacher je med zaviranjem pobral Vergna in trčenje je bilo videti kar hudo, čeprav sta se oba dirkača objela brez slabe volje, ko se je dirka zanju predčasno končala. Po nekaj krogih se je varnostni avto še enkrat umaknil, pred tem pa se je upokojil Maldonado, ki je vozil na tretjem mestu, šel na menjavo gum, Alonso pa je ostal zunaj, potem pa so Venezuelca poklicali v bokse zaradi odpovedovanja hidravlike.

Četrto mesto si je s sijajno vožnjo privozil di Resta, ki je dirko končal pred Rosbergu. Lotus je osvojil šesto in sedmo mesto, črno-zlata pa sta bila brez pravega tempa na svoji najslabši letošnji dirki. Massa, ki je v prvem krogu prebil gumo, se je prebijal iz 22. mesta na osmo mesto, v osupljivem manevru z rahlim trčenjem pa je prehitel Senno.

Najbolj hokejsko dogajanje je bilo v bitki za 11. mesto, ko je Hulkenberg v istem ovinku najprej trčil s Perezom, krog kasneje pa še s Kobajašijem, Nemec in Japonec sta morala v bokse na popravila. Senna na 10. mestu ni mogel zadržati Webbra, ki ga je prehitel 4 kroge pred koncem, Brazilec pa je v zadnjem krogu zaradi okvare moral odstopiti. No, Webber, ki mu je taktiko pokravila faza varnostnih avtomobilov, za 9. mesto ni uspel prehiteti rojaka Ricciarda.

Povsem neopazno se je iz ozadja prebil Glock in za Marussio privozil 12. in najboljše mesto do zdaj, s čemer so črno-rdeči na lestvici prehiteli Caterhama.

V prvenstvu še naprej vodi Alonso, tokrat za 29 točk pred Vettlom, ki se spet vrača v bitko za prvaka, medtem ko je današnji odstop Hamiltona že močno izločil iz dogajanja.

 1.  Vettel        Red Bull-Renault           2h00:26.144
 2.  Button        McLaren-Mercedes           +     8.959
 3.  Alonso        Ferrari                    +    15.227
 4.  Di Resta      Force India-Mercedes       +    19.063
 5.  Rosberg       Mercedes                   +    34.759
 6.  Raikkonen     Lotus-Renault              +    35.700
 7.  Grosjean      Lotus-Renault              +    36.600
 8.  Massa         Ferrari                    +    42.800
 9.  Ricciardo     Toro Rosso-Ferrari         +    45.800
10.  Webber        Red Bull-Renault           +    47.100
11.  Perez         Sauber-Ferrari             +    50.600
12.  Glock         Marussia-Cosworth          +     1 krog
13.  Kobayashi     Sauber-Ferrari             +     1 krog
14.  Hulkenberg    Force India-Mercedes       +     1 krog
15.  Pic           Marussia-Cosworth          +     1 krog
16.  Kovalainen    Caterham-Renault           +     1 krog
17.  De la Rosa    HRT-Cosworth               +     1 krog
18.  Senna         Williams-Renault           +    2 kroga
19.  Petrov        Caterham-Renault           +    2 kroga