VN Avstrije

Dan, ko je Verstappen izgubil živce

Artur Švarc
30. 6. 2024, 18.12
Posodobljeno: 30. 6. 2024, 18.18
Deli članek:

Končala se je dirka Formule 1 pri naših severnih sosedih, med 300 tisoč gledalci ta vikend je bilo tudi veliko Slovencev.

media24, UP
Russell je zmagal drugič v karieri in privozil prvo zmago Mercedesu po Braziliji 2022.

A prijetno vzdušje v Spielbergu, kjer temperature tradicionalnio niso čez 30 stopinj kot letos, je skazil incident na dirki, ko je svetovni prvak Max Verstappen z Red Bullom s steze zrinil Landa Norrisa z McLarnom, potem ko je ta bil očitno hitrejši od njega. Je pa ta dogodek sicer dolgočasno dirko spremenil v triler, na katerem je po letu in pol spet zmagal Mercedes, svojo drugo zmago v karieri si je privozil George Russell, ki je bil hitrejši od Oscarja Piastrija s preostalim McLarnom in Carlosa Sainza s Ferrarijem. Četrto mesto je pripadlo Hamiltonu v drugem Mercedesu, Max Verstappen, na katerega so se po dirki usule kritike, pa po menjavi predrte gume od trčenja peti, medtem ko je moral Lando Norris odstopiti. 

Russell je večji del dirke vozil tretjem mestu, na koncu pa v cilj pripeljal kot prvi. Verstappen in Norris sta bila namreč tokrat preprosto prehitra, zaradi česar se je po polovici dirke že zdelo, da je vse odločeno. V 52. krogu, ko se je vodilni dvojec ustavil v boksih, pa so se stvari pričele zapletati.

media24, AŠ
Lando Norris je pripeljal v bokse s predrto zadnjo desno gumo, a so bile poškodbe na drugih delih prehude, da bi lahko nadaljeval.

Verstappnova relativno varna prednost je bila namreč izničena z dolgim postankom. Norris je seveda začutil veliko priložnost in pričel v nadaljevanju z napadi. Ti so se vrstili predvsem v ostrem 3. zavoju, kjer pa je v 64. krogu tudi počilo, ko je skušal Verstappen Norrisu preprečiti napad po zunanji strani. Trk pa je bil vse prej kot nedolžen, saj sta imela oba predrti gumi. Za nameček pa so bile poškodbe pri Norrisu tako hude, da je lahko ob prihodu v bokse samo odstopil. Medtem, ko je Verstappen lahko nadaljeval, sicer prejel vmes 10-sekundni pribitek s strani komisarjev zaradi povzročitve nesreče, a pripeljal v cilj kot peti.

media24, UP
Po dirki se je na Red Bull in Verstappna usul plaz kritik in obtožb, Norris je celo povedal, da bi lahko prekinil prijateljstvo z dologletnim prijateljem Verstappnom.

Zmaga je tako romala v Russellove roke, ki pa vseeno ni mogel biti povsem miren, saj se mu je v zadnjih krogih približeval Piastri. Avstralec za volanom drugega McLarna se je v prvem krogu zapletel z Leclercom (ki si je pri tem tudi poškodoval dirkalnik in padel po postanku na začelje), v nadaljevanju pa je ogromno časa izgubil s Hamiltonom. Sedemkratni svetovni prvak si je nato pri prihodu na 1. postanek napravil medvedjo uslugo, ko je prečkal belo črto in prejel posledično 5-sekundno kazen. A prepozno, da bi lahko Piastri McLarnu vendarle privozil zmago.Na oddaljenem 3. mestu je ciljno črto prečkal Sainz, ki je rešil nekaj časti za Ferrari, saj Leclercu višje od 11. mesta ni uspelo priti. Hamilton je bil četrti, pred Verstappnom, Haasu pa sta veliko bero točk s šestim in osmim mestom privozila Hülkenberg in Magnussen. Med njiju se je uvrstil Perez, ki bi v zadnjem krogu skoraj treščil v izkušenejšega nemškega dirkača. Deveto mesto je osvojil Ricciardo, deseti pa je bil Gasly.

Media24
Rezultati