Etapna zmaga

Roglič z drugo etapno zmago blizu končnemu slavju po Dofineji

U.C.
8. 6. 2024, 20.08
Posodobljeno: 8. 6. 2024, 21.10
Deli članek:

Slovenski kolesarski as Primož Roglič (Bora-hansgrohe) je po drugi zaporedni etapni zmagi še učvrstil položaj na vrhu skupnega seštevka kriterija po Dofineji. V kraljevski sedmi etapi od Albertvilla do Samoensa 1600 (155,3 km) je imel 34-letni Kisovčan navkreber največ moči v sprintu manjše skupine.

Profimedia
Primož Roglič

Za Rogliča je bila to 83. zmaga v karieri in druga zaporedna na letošnjem kriteriju po Dofineji. V dresu nove ekipe Bora-hansgrohe je slavil tretjič, eno etapo, sicer vožnjo na čas, je pred dvema mesecema dobil tudi po Baskiji. Zasavec je današnjo etapo dobil pred Američanom Matteom Jorgensonom (Visma-Lease a Bike) in Italijanom Giuliom Cicconejememco Evenepoel (Lidl-Trek), ki je zaostal dve sekundi. Veliko časa je izgubil Belgijec Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), ki je na zadnjem klancu okoli sedem kilometrov pred vrhom izgubil stik z Rogličem in ostalimi tekmeci ter ciljno črto prečkal kot 13. z zaostankom 1:46 minute.

V skupnem seštevku ima slovenski as pred nedeljsko zadnjo etapo 1:02 minute naskoka pred Jorgensonom in 1:13 pred Kanadčanom Derekom Geejem (Israel-Premier Tech). Evenepoel je zdrsnil z drugega na šesto mesto in zaostaja 2:15 minute.

Etapa s štirimi zahtevnimi prelazi in končnim vzponom na Samoens 1600 (9,9 km/9 %) je potekala po preverjenem receptu lova na ubežnike. V ospredju se je znašel tudi Španec Marc Soler (UAE Team Emirates), ki je bil vmes virtualno tudi v rumeni majici vodilnega.

Toda izkušeni Španec po dolgem begu na zadnjem klancu ni zdržal visokega ritma ekipe Bora-hansgrohe. Odlično delo sta opravila predvsem prva Rogličeva "polkovnika", Avstralec Jai Hindley in Rus Aleksander Vlasov.

Na vrhu zadnjega klanca veliko napadov ni bilo, zaradi napornega ritma nemške ekipe pa je prišlo do sprinterskega obračuna v zadnjih 300 m. Roglič je podobno kot dan prej zanesljivo opravil s tekmeci in je le še korak oddaljen od druge skupne zmage po Dofineji. Najboljši je bil že pred dvema letoma.

"Morda je bilo videti lažje, kot je bilo v resnici," je Roglič sprva dejal za organizatorje dirke in dodal: "Bil je zahteven dan, ampak naši fantje so opravili odlično delo. Vse so imeli pod nadzorom od začetka do konca etape. Vesel sem, da sem imel v nogah dovolj moči in postavil piko na i."

"Zakaj ne bi dirkali na zmago? Pokazala se je priložnost, fantje pa so bili odlični. Nekoliko že čutimo utrujenost po zahtevnih dneh in predvsem padcih. Zaradi tega se ne bomo počutili kaj bolje, ampak zavoljo predanosti smo bili danes znova na vrhu," je nadalje razlagal 34-letni Kisovčan.

Še vedno čuti določene posledice grdega padca v peti etapi, težave mu povzroča predvsem rama, ki so mu jo v preteklosti že operirali. "Z eno roko ni ravno enostavno oblačiti in slačiti vetrovke in vso to sranje. Po prvem klancu me je kar zeblo, še vedno čakam na poletje," je z nasmehom na obrazu razlagal slovenski as.

Poletje pa prinaša predvsem nastop na dirki po Franciji, a o tem še ni želel razglabljati: "Gremo lepo po vrsti. Najprej moramo jutrišnji dan končati na dveh kolesih. Dali bomo vse od sebe in videli, kaj nam bo to prineslo."

V nedeljo bo na sporedu še ena zahtevna etapa z zaključkom navkreber od Thonesa do Plateau des Glieresa (160,6 km). Zadnji klanec bo dolg 9,3 km s povprečnim naklonom 7,3 odstotka.