Prvi varnostni incident

Varnostno najbolj tvegana naj bi na Euro 2024 bila tekma med Srbijo in Anglijo

A.S./STA
14. 6. 2024, 21.21
Posodobljeno: 14. 6. 2024, 21.43
Deli članek:

Nekaj ur pred začetkom evropskega prvenstva v nogometu so imeli varnostni organi v državi prirediteljici prvi preizkus varnostnega sistema. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so navijaško središče v Berlinu zaradi sumljivega nahrbtnika delno zaprli, a je po pregledu zdaj spet odprto.

Profimedia
/

Varnostni incident se je zgodil na trgu pred nemškim parlamentom. Policisti so trg delno zaprli, pregledali sumljiv nahrbtnik in potem, ko so ugotovili, da ni nobene nevarnosti, navijačem spet dovolili vstop. Lastnika nahrbtnika pa so policisti začasno pridržali in zaslišali, je poročal nemški časnik Bild.

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser se je zahvalila nemški policiji za hitro in učinkovito ukrepanje. Pohvalila je celotno varnostno operacijo, ki bo med mesec dni dolgim tekmovanjem izjemno obsežna in zahtevna.

"Bolje je, da preverimo enkrat preveč kot premalo," je dejala Faeser. Kot dodaja dpa, v Berlinu pred drevišnjo prvo tekmo EP med Nemčijo in Škotsko po različnih delih mesta, predvsem v navijaškem območju v središču, za varnost skrbi več kot 2000 policistov.

Nemška policija pa bo imela predvidoma prvi resen test na stadionih že v nedeljo. V Dortmundu bo namreč na sporedu tekma med Anglijo in Srbijo v slovenski skupini C. Ta obračun velja za enega varnostno najbolj tveganih v predtekmovanju, po poročanju dpa pa se v Porurju nanj pripravljajo z okrepljenimi policijskimi silami.

Tamkajšnji direktor policije Peter Both je za dpa potrdil, da bo na in ob stadionu več policistov, kot jih je bilo v preteklosti na zelo tveganem lokalnem derbiju med Borussio in Schalkejem. Natančnih številk sicer zaradi "taktičnih razlogov" Nemci niso želeli razkriti.

Na stadionu bo predvidoma 20.000 angleških in 10.000 srbskih navijačev, v središču mesta pričakujejo vsaj še 15.000 Angležev brez vstopnic, nimajo pa ocene, koliko bo takšnih srbskih privržencev.