Bencin

Red Bull napovedal pritožbo zaradi diskvalifikacije Ricciarda

STA/J.P.
17. 3. 2014, 11.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Moštvo formule 1 Red Bull je napovedalo pritožbo zaradi razpleta uvodne dirke svetovnega prvenstva v Avstraliji, na kateri so njihovega dirkača Daniela Ricciarda diskvalificirali in mu odvzeli drugo mesto. V Red Bullu so prepričani, da niso kršili pravil in pričakujejo, da bo po pritožbi Avstralec spet uvrščen na zmagovalne stopničke.

Vodstvo tekmovanja je Ricciardu nekaj ur po dirki odvzelo drugo mesto na dirki, ki jo je dobil Mercedesov dirkač Nico Rosberg, ker naj bi v moštvu kršili pravila o dovoljeni količini pretoka goriva v dirkalniku.

Po pravilih lahko v dirkalnikih pretok goriva znaša maksimalno 100 kg/uro, točnost pretoka pa merijo senzorji, ki jih pred dirko homologira krovna avtomobilistična zveza Fia.

"Ni bila Danielova krivda. Verjamem, da smo delovali v skladu s pravili. Upam, da nam bo to v pritožbenem postopku tudi uspelo dokazati. Če ne bi imeli močnih argumentov, ne bi sprožili pritožbe," je dejal vodja moštva Christian Horner.

Po pravilih lahko v dirkalnikih pretok goriva znaša maksimalno 100 kg/uro, točnost pretoka pa merijo senzorji, ki jih pred dirko homologira krovna avtomobilistična zveza Fia. Kot je sporočilo vodstvo dirke, so pri Red Bullu uradno potrjeni senzor zamenjali, ker naj ne bi dajal natančnih podatkov, a je Fia zahtevala, da pred dirko spet namestijo originalnega. Pri moštvu se tega niso držali in so vztrajali pri svojem senzorju, za nameček pa naj bi Fia že med dirko opozorila ekipo, da je pretok goriva neustrezen.

Po diskvalifikaciji Ricciarda je na drugo mesto napredoval voznik McLarna Danec Kevin Magnusen, na tretje pa njegov moštveni sotekmovalec Britanec Jenson Button.