Zimski športi

Jurij Tepeš: "Težko je skakati, če piha od zadaj"

STA/J.P.
16. 3. 2014, 15.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Za slovenskega smučarskega skakalca Jurija Tepeša velja, da raje kot skače, leti. Lani je na tekmi svetovnega pokala na letalnici Čertak v Harrachovu stal na odru za zmagovalce, nato pa sezono sklenil še z zmago na letalnici bratov Gorišek v Planici. Letos pravi, da mu ne gre, zato je na svetovnem prvenstvu v poletih iztržil manj od želja.

Grega Wernig

"Malo sem razočaran nad prvim skokom, saj bi lahko šlo tudi precej dlje. Prvi prvem skoku se nisem ustrezno prilagodil razmeram, saj nisem vedel, da malo piha 'v rit', pa še nizko zaletno hitrost sem imel. Sam sem naredil napako. Drugi skok je bil že boljši in mislim, da sem lahko z njim kar zadovoljen. A vseeno to še ni tisti pravi skok. Trenutno ne skačem najboljše, zato je treba biti realen," je svoja nastopa na posamični tekmi na letalnici Čertak, ki sta jo zaradi premočnega vetra odločili le dve seriji, ocenil Tepeš, ki je SP končal na 15. mestu.

Petindvajsetletni član smučarskega društva Dolomiti je pojasnil, da je v takšnih razmerah, ki so v petek vladale pod Hudičevo goro, zelo težko skakati: "Zelo težko je skakati, ker veter tako močno piha v hrbet, da po zraku sploh ne čutiš, kakšne so razmere. To je tisto, česar na velikanki ne maram, in česar si ne želi nobeden od skakalcev. A tako pač je."

Tepeš je dodal, da v takšnih razmerah pride še do večjih razlik med skakalci. "Kadar veter piha od zadaj, so tisti, ki že sicer dobro skačejo, še v večji prednosti. Najboljši skakalci so tako še močnejši od nas, ker veliko bolje odrivajo. Tudi zato v bistvu tisti, ki znajo dobro leteti, sploh ne pridejo do svojih pet minut slave," je z nasmehom pojasnil Stanežičan, ki sicer že ima kolajno s SP v poletih. Skupaj z Robertom Kranjcem, Jernejem Damjanom in Juretom Šinkovcem je osvojil ekipni bron na prvenstvu v Vikersundu pred dvema letoma.