Bencin

Slavil Rosberg, Vettel in Hamilton odstopila

A.Š.
16. 3. 2014, 09.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Nova sezona se je začela po pričakovanjih – nekateri favoriti niso videli cilja, a Rosbergov Mercedes je vsaj za zdaj v svojem vesolju.

Rosberg je prvi zmagovalec nove turbo hibridne formule 1. Že na štartu je potegnil mimo Ricciarda in Hamiltona in se zapeljal v vodstvo, ki ga ni več izpustil do konca in si z lahkoto privozil svojo četrto zmago. Zato pa je Hamilton že v prvem krogu padel na četrto mesto in se nekaj krogov pozneje z okvaro zapeljal v bokse.

Domačin Ricciardo je rešil čast Red Bulla in osvojil drugo mesto, tretji je bil novinec Kevin Magnussen z McLarnom. Red Bull je imel pred sezono veliko težav, a je vendarle potrdil formo, saj stopničk po besedah Ricciarda niso pričakovali. No, na drugi strani Vettla ni bilo nikjer, štartal je iz šeste vrste s tršimi gumami in takoj začel izgubljati mesta. Iz njegovega motorja še vedno ni bilo moči, nad čemer se je prvak pritoževal že cel konec tedna in tako se je pridružil Hamiltonu že po petih krogih.

Magnussen je ponovil uspeh Hamiltona na njegovi uvodni dirki, svetovni pravk Formule Renault 3.5 pa je premagal Buttona na četrtem mestu za 3,2 sekunde. Zadnji predvettlovski prvak je dirko začel izven deseterice a kot pri njem že večkrat videno neopazen prikrižaril tik za stopničke.

Zvezda zase je bil Bottas z Williamsom, ki se je prebijal v ospredje, dokler v začetku dirke ni poljubil zida, predrl zadnjo desno gumo in z ostanki na stezo priklical varnostni avto. Prav varnostni avto je Fincu omogočil njegov najboljši dosežel do zdaj in s šestim mestom je Bottas pokazal, da Williams letos piše drugo zgodbo. Njegov moštveni kolega Massa je končal že v prvem ovinku, potem ko je povratnik Kobajaši zelo podjetno drvel po ciljni ravnini, najprej zadel Raikkonenovo zadnjo levo gumo in potem s sabo pobral še Masso. Japonec bo bržkone prvi dirkač, ki bo dobil kazensko točko.

Alonso je krožil osamljen na sredi prve deseterice in ubranil 5 mesto, potem ko je po drugem postanku prehitel Hulkenberga, ki je prvo polovico dirke vozil tik za vrhom, Nemca pa je potem snel še Bottas. Raikkonen je neopažen tik pred koncem po napaki Vergna uspel rešiti štiri točke, za njim pa sta deveto in deseto mesto osvojila Vergne in novinec Kvjat, oba Toro Rosso.

Izven točk so danes pristali pri Sauberju, Perez s Force Indijo in Chilton z Marussio. Bianchi, čeprav je prepeljal ciljno črto, zaradi zaostanka 8 krogov ni uvrščen.

Veselje se je začelo že pred dirko. Najprej je Grosjean še pred štartom dobil kazen vožnje skozi bokse, ker je iz boksov zapeljal prej kot 15 minut pred štartom, ob začetku kroga za ogrevanje je obtičal Bianchi, štart pa so preložili, ker je tik pred zeleno lučjo obtičal še Chilton, Lotus in obe Marussiji so štartali iz boksov.

Perez je končal 11., potem ko je v prvem krogu zadel z Gutierrezom in prebil gumo.

Lotusa sta se sredi dirke vozila celo na 11. In 12. Mestu, vendar je bilo pravljice konec najprej za Maldonada, nekaj krogov pozneje pa še za Grosjeana. Dirke prav tako zaradi padca tlaka olja v motorju ni končal Ericsson, ki je moral parkirati ob stezi, potem ko so ga na težave opozorili iz boksov.

To je bila prva dirka sezone, ki kaže, da bo vsaj prvih nekaj vikendov precej nepredvidljivih dogodkov, a edina stalnica, ki jo lahko potrdimo je, da je Mercedes, pa ne samo ekipa, trenutno za razred boljši od konkurence. Naslednja dirka bo že čez 2 tednai v Maleziji.