Zarja

Hitra pomoč – navadni jogurt

K.S.
3. 11. 2014, 14.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na policah naših trgovin je množica izdelkov za intimno nego. Ženske tako lahko uporabljajo posebne vlažne robčke, mila in kreme, celo probiotične tampone. S temi izdelki naj bi zatrle okužbe, ki se zelo lahko razvijejo. Pravzaprav okužba niti ni potrebna; dovolj je, če ste uživali antibiotike, in glive kvasovke, ki povzročajo zelo neprijetne vaginalne okužbe, se bodo razmnožile čez vse meje.

Nosečnice in okužbe vagine. 
Nosečnice morajo v vseh pogledih skrbeti za svoje zdravje kar se da natančno. Marsikaterih zdravil ne smejo uživati, ker bi lahko škodila njihovemu otroku. Hkrati pa imajo prav nosečnice pogosteje vaginalne okužbe. Najbolje je, da se posvetujejo s svojim ginekologom. Okužba sicer ne more poškodovati plodu, saj ne doseže maternice. Plod se v materinem telesu slabo počuti, ker se slabo počuti tudi mati. Vsaka nosečnica lahko brez skrbi uporablja posebna blažilna mila, ki bodo olajšala težave. Tudi za nosečnice velja, naj pazijo na prehrano in se še bolj načrtno izogibajo živilom, ki spodbujajo rast glivic.

Ko so glivice enkrat »glavne«, jih je težko spraviti s tega položaja. Zdravniki navadno predpišejo posebna zdravila in tudi želatinaste »tablete«, ki se jih vstavi v nožnico. Pomagate si lahko s posebnimi mili, ki prav tako preprečujejo razmnoževanje glivic, obenem pa omilijo srbenje in precej neprijeten občutek. Da ne govorimo o tem, da je pogost spremljevalec tudi gost izcedek neprijetnega vonja. Zato se ženske precej pogosto umivajo. Običajna mila v takih primerih res niso najboljša, ker je pH vagine nekoliko bolj kisel. Primernejša so posebna mila, ki s primernejšim pH olajšajo težave. Poudariti pa velja, da zdravim ženskam takih mil ni treba uporabljati. Čim manj kemije uporabljamo na sebi, toliko bolje je za nas.

Ženske, ki imajo pogosto tovrstne okužbe (dostikrat so prizadeta tudi sečila, predvsem mehur in sečevod), bi morale najprej paziti na prehrano, pravi svetovno znana ginekologinja dr. Christiane Northrup. Jesti bi morale živila, ki zagotavljajo telesu kislo-bazično ravnovesje. In obenem ne spodbujajo rasti glivic. To pomeni, da se je treba izogibati kruhu oziroma vsem jedem, ki vsebujejo kvas (in z njim glivice), gobam, predvsem pa sladkorju in jedem, ki ga vsebujejo. Sladkor je hrana za glivice in če ga uživate, je tako, kot da bi jih dobesedno hranili. Priporoča tudi, da se izogibate jedem z belo moko, krompirju in vsej predelani hrani. Kadar se spopadate z okužbo nožnice, ne uživajte antibiotikov. Vedno pa je treba piti veliko vode.

Če se okužbe ponavljajo, je treba dosledneje poskrbeti, da glivice ne bodo imele pogojev za to. Dobro se je izogibati kemičnih dražilcev, tudi tamponi niso najboljši. Pravzaprav dr. Christiane Northrup priporoča, da bi za pol leta opustile njihovo uporabo. Marsikatera bo presenečena, saj odsvetuje tudi hlačne nogavice. Če pa se tem ne morete odreči, izrežite tisti srednji, ojačani del na »kritičnem predelu«. Odpovedati se je dobro tudi oralnemu seksu, saj povečuje možnost za okužbe, tako kot če bi jedli kvašeni kruh. Priporočljivo pa je uživanje probiotikov. Nekateri ginekologi celo svetujejo, naj si ženske za olajšanje izredno motečega pekočega in srbečega občutka na higienski vložek nanesejo jogurt ter ga prilepijo na hlačke, saj bodo koristne bakterije uničile glivice, ki povzročajo težave.

Dr. Northrup sicer zdravim ženskam priporoča nego intimnih delov le s toplo vodo in morda z blagim milom. Bolj kot neposredno prizadetemu delu se je po njenem mnenju treba posvetiti zdravju vsega telesa. Tudi čustven stres je lahko vzrok za stalne okužbe vagine.