Vreme

Sprva bo pretežno jasno, čez dan poslabšanje

STA/M.J.
28. 12. 2013, 09.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Danes bo sprva pretežno jasno, del dopoldneva bo po nižinah megla. Čez dan se bo v zahodni in deloma v osrednji Sloveniji oblačnost povečala. Zapihal bo južni do jugozahodni veter, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Reuters

Zvečer bodo ponekod v hribovitih krajih zahodne Slovenije občasno rahle padavine. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 13, v alpskih dolinah in v zatišnih legah okoli 5 stopinj Celzija.
Jutri dopoldne se bo pooblačilo tudi v vzhodni Sloveniji. Dež na zahodu se bo nekoliko okrepil in se do poldneva začel pojavljati tudi ponekod v osrednji Sloveniji, do večera pa se bo postopno razširil proti severovzhodu. Meja sneženja bo med 1000 in 1200 metrov nad morjem, popoldne na severozahodu tudi nižje. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 6, na Primorskem do 8, najvišje dnevne od 3 do 10, na Primorskem do okoli 12 stopinj Celzija.

Napoved za sosednje pokrajine: Danes bo delno jasno, jutro bo po nekaterih nižinah megleno. Popoldne se bo pooblačilo predvsem v Gorskem Kotarju in v hribovitih krajih Furlanije. Zvečer bodo tam možne manjše padavine. Zapihal bo južni do jugozahodni veter.
Jutri dopoldne bo občasno deževalo v krajih zahodno od nas, do večera bodo padavine zajele večino sosednjih pokrajin.

Vremenska slika: Nad vzhodno Evropo in Balkanom je območje visokega zračnega tlaka, nad preostalim delom Evrope pa obsežen ciklon s središčem nad Norveškim morjem. Nova vremenska motnja je dosegla zahodno Evropo. Nad naše kraje je začel od jugozahoda dotekati malo toplejši in postopno bolj vlažen zrak.

Obeti: V noči na ponedeljek se bo meja sneženja ponekod spustila do nižin, na Primorskem bo začela pihati burja.
V ponedeljek zjutraj bodo padavine povsod ponehale, najkasneje na jugovzhodu. Na Primorskem bo pihala zmerna burja. Tam se bo dopoldne zjasnilo, drugod pa bo ostalo precej oblačno. V torek bo na Primorskem delno jasno, drugod se bo zadrževala oblačnost z vrhom na okoli 1500 metrov nad morjem.

Opozorilo: Zaradi velike količine novega snega je predvsem v visokogorju zahodnih Julijskih Alp velika nevarnost snežnih plazov. Tudi drugod v visokogorju je nevarnost plazov povečana.

Napoved vpliva vremena na počutje: V soboto vreme sprva ne bo povzročala težav. Sredi dneva se bo začela krepiti vremenska obremenitev. Popoldne bodo občutljivi ljudje imeli z vremenom povezane težave, okrepljeni bodo tudi nekateri bolezenski zanki. Spanje v noči na nedeljo bo moteno. Priporočeno je dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večja previdnost.