Draga napaka

Video: Strmoglavljenje kitajske rakete, ki se je izstrelila po nesreči

M.G.
1. 7. 2024, 08.47
Posodobljeno: 1. 7. 2024, 09.06
Deli članek:

Vesoljska raketa kitajskega zasebnega podjetja je v nedeljo strmoglavila in zgorela v gozdu v bližini izstrelitvenega mesta; izstrelitev ni bila načrtovana; poškodovanih ni bilo.

X, cOmmand0 (@c0mmand0_2022)
Prva stopnja rakete Tianlong-3, ki se je v nedeljo po nesreči izstreila med testom.

Padajoči ostanki raket na Kitajskem po izstrelitvah niso nič kaj posebno nenavadnega, vendar se zelo redko pripeti kaj takšnega, kar se je v nedeljo v testnem centru podjetja Beijing Tianbing, bolj znanim pod imenom Space Pioneer, v Gongyiju, mestu, ki ima več kot 800.000 prebivalcev. Del rakete v razvoju se je med testom zaradi strukturne okvare namreč pomotoma izstrelil in kaj kmalu tudi strmoglavil nazaj v hribe blizu mesta. Na srečo so deli rakete padli znotraj tako imenovanega varnega območja, vendar so razbitine vseeno povzročile lokalni požar, ki pa so ga že pogasili. Začetna preiskava nenačrtovane izstrelitve kaže, da pri nesreči tudi ni bilo poškodovanih.

Dvostopenjska raketa Tianlong-3, "Sky Dragon 3", je raketa za delno večkratno uporabo, ki jo razvija Space Pioneer, eden od majhne skupine zasebnih proizvajalcev raket, ki so v zadnjih petih letih na kitajskem hitro rasle. Po navedbah Space Pioneerja se je prva stopnja Tianlong-3 normalno vžgala med vročim testom, vendar se je kasneje zaradi strukturne okvare ločila od preskusne naprave in vzletela. Raketa Tianlong-3 je sestavljena iz dveh stopenj, pri čemer prva stopnja vžge in požene raketo navzgor ob izstrelitvi. Ko zmanjka goriva, prva stopnja odpade, druga stopnja pa se vžge in raketa ostane v pogonu.

Videoposnetek nesreče, ki ga je objavil kitajski digitalni medij The Paper, prikazuje raketo, ki se je nekaj časa dvigovala naravnost v zrak, potem pa je izgubila moč in se obrnila vodoravno ter padla nazaj na zemljo in eksplodirala v bližnjih gozdnatih hribih.

Iz Space Pioneer pravijo, da je zmogljivost rakete Tianlong-3 primerljiva s SpaceX-ovim Falconom 9, ki je prav tako dvostopenjska raketa. Aprila 2023 je Space Pioneer izstrelil raketo na kerozin-kisik Tianlong-2 in tako postal prvo zasebno kitajsko podjetje, ki je v vesolje poslalo raketo na tekoče gorivo.

Kitajska komercialna vesoljska podjetja so zelo narasla od leta 2014, ko je država dovolila zasebne naložbe v to vrsto industrije. Mnogi so začeli izdelovati satelite, medtem ko so se drugi, vključno s podjetjem Space Pioneer, osredotočili na razvoj raket za večkratno uporabo, ki znatno zmanjšajo stroške vesoljskih misij. Seveda pa jih bo ta neljuba napaka stala precej denarja.