Svet

V bližini Jemna dron poškodoval tovorno ladjo

S.Č./STA
23. 6. 2024, 10.17
Posodobljeno: 23. 6. 2024, 10.22
Deli članek:

V bližini Jemna je davi dron poškodoval tovorno ladjo, o žrtvah ne poročajo, so sporočili iz britanske mornarice. ZDA pa so se medtem odločile, da umaknejo svojo trenutno letalonosilko iz Rdečega morja, bodo pa v regijo poslale drugo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Profimedia
Nastala je gmotna škoda.

Napad se je zgodil okoli 120 kilometrov od jemenskega pristaniškega mesta Hodejda, ko je brezpilotni letalnik zadel tovorno ladjo. Nastala je gmotna škoda, ladja pa nadaljuje svojo pot.

Ameriška vojska je v soboto sporočila, da je izvedla povračilne napade proti hutijevcem zaradi njihov napadov na ladje. Uspelo jim je uničiti tri pomorske drone.

Ladje v Rdečem morju so bile v preteklih mesecih večkrat tarča napadov

ZDA so se sicer odločile, da bodo iz Rdečega morja umaknile svojo letalonosilko USS Dwight D. Eisenhower, ki je že na poti v domovino. Na območju jo bo nadomestila letalonosilka USS Theodore Roosevelt, ki pa bo tja pripotovala prihodnji teden.

Osrednja naloga ameriških letalonosilk v Rdečem morju je zagotavljanje varne plovbe za tovorni promet. Med drugim so pomagali pri reševanju pomorščakov in odvračanju napadov hutijevcev.

Ladje v Rdečem morju so bile v preteklih mesecih večkrat tarča napadov s strani jemenskih upornikov, ki jih podpira Iran. Hutijevci trdijo, da izvajajo napade v znak solidarnosti s Palestinci v Gazi.