Utrjevanje vere

Od leta 2025 deset božjih zapovedi v vsako učilnico

S.R.
20. 6. 2024, 09.14
Posodobljeno: 20. 6. 2024, 09.26
Deli članek:

Učilnice v osnovnih šolah v ameriški zvezni državi Louisiana bodo kot kaže kmalu krasile božje zapovedi, natančneje deseterica zapovedi, kot jih narekuje Biblija.

Prof
Fotografija je simbolična.

Tako je odločil guverner Louisiane Jeff Landry, ki je včeraj podpisal zakon, v skladu s katerim bodo morale javne šole v zvezni državi v vse svoje učilnice izobesiti deset božjih zapovedi. Zakon bo stopil v veljavo z začetkom leta 2025, a so v Ameriški zvezi za državljanske svoboščine (ACLU) že napovedali, da ga bodo izpodbijali na sodišču. Po njihovih navedbah gre namreč za neustaven zakon, ki krši načelo ločitve cerkve od države in je tudi v nasprotju z odločitvijo ameriškega vrhovnega sodišča.

Kot je sicer ob podpisu naznanil Landry, gre zgolj za eno v vrsti reform v izobraževanju, ki so namenjene utrjevanju vere v javnih šolah. »Če želite spoštovati vladavino prava, morate začeti pri prvotnemu zakonodajalci, Mojzesu,« je še poudaril guverner. Deset božjih zapovedi mora biti v skladu z zakonom zapisanih v »veliki, jasno berljivi pisavi.« Stroški sicer ne bodo pristali na plečih javnih šol, temveč se bo plakatiranje po učilnicah financiralo iz donacij.

»Politiki nimajo pravice, da svojo priljubljeno versko doktrino vsiljujejo v javnih šolah vsiljujejo učencem in družinam,« so v skupni izjavi za javnost opozorili pri ACLU in ameriški fundaciji FFRF (Freedom From Religion Foundation), ki zagovarja ustavno načelo ločitve cerkve od države. Ameriško vrhovno sodišče je leta 1980 odločilo, da je v skladu s prvim amandmajem ameriške ustave ustanavljanje nacionalne religije prepovedano. Takrat je šlo za odločitev v primeru podobnega zakona o desetih božjih zapovedih, ki so ga sprejeli v zvezni državi Kentucky.