Stečajni postopek

SDH in T-2 naj bi dosegla dogovor glede poplačila operaterjevega dolga

A.S./STA
20. 6. 2024, 09.29
Posodobljeno: 20. 6. 2024, 14.18
Deli članek:

Slovenski državni holding (SDH) je s telekomunikacijskim operaterjem T-2 sklenil dogovor o poravnavi njegovega dolga. Na tej podlagi je sodišče narok za začetek stečajnega postopka nad T-2 danes preložilo na 20. avgust. V tem času naj bi SDH, T-2 in družba Telemach Slovenije, ki naj bi prevzela T-2, dorekli podrobnosti.

T-2
T-2

SDH je aprila vložil predlog za stečaj T-2. Kot so navedli ob tem, jim družba dolguje vsaj 65 milijonov evrov, izhajajoč iz posojila bank leta 2007 v višini 120 milijonov evrov takratnima lastnikoma T-2, holdingoma Zvon 1 in Zvon 2 za izgradnjo optičnega omrežja.

Prokurist in lastnik T-2 Jurij Krč je medtem ves čas trdil, da SDH zlorablja institut stečaja, da bi zakril svoje napake in dosegel prodajo T-2 kot poslovne celote, ker se z zastavljenim premoženjem ne more poplačati.

Kljub vloženi zahtevi za stečaj so med SDH in T-2 tekla pogajanja, v okviru katerih so se skušali dogovoriti o višini dolga T-2. V torek se je nato v zgodbo vpletel Telemach, ko je sklenil pogodbo o nameri za odkup nekaj več kot 98-odstotnega deleža T-2 z Garnolom, ki ga obvladuje Krč, kot večinskim lastnikom.

Po opravljenem skrbnem pregledu nameravata družbi v prihodnjih tednih podpisati pogodbo o nakupu poslovnih deležev, Telemach pa bo moral za prevzem pridobiti še soglasje varuha konkurence. V Telemachu so zagotovili, da bi ob prevzemu večinskega deleža v svojem tekmecu zagotovili, da bo T-2 izpolnjeval svoje obveznosti. To po njihovih navedbah vključuje tudi obveznost do SDH. S tem bi se T-2 izognil stečaju.

Telemach se je po podpisani nameri o prevzemu T-2 tudi vključil v pogajanja med SDH in T-2, ta so potekala tudi v sredo in se končala zgodaj danes zjutraj. Na podlagi doseženega dogovora med stranmi je sodišče današnji narok za začetek stečajnega postopka T-2 s soglasjem vseh vpletenih preložilo na 20. avgust.

Iz SDH so sporočili, da jih veseli, da so po intenzivnih pogajanjih danes zjutraj uspeli skleniti okvirni dogovor za ureditev vseh medsebojnih razmerij. Ponovili so, da si v vseh fazah izterjave dolga do svojih dolžnikov prizadevajo skleniti dogovor oziroma sporazum za poplačilo terjatev brez nepotrebnih sodnih in drugih postopkov prisilne izterjave.

Krč je izrazil zadovoljstvo, da so narok preložil. S tem smo pridobili čas, da se dokončno dogovorimo in zaključimo, kar smo začeli, je povedal po današnjem dogajanju na sodišču. Kot je pojasnil, končnega dogovora o vsebini poravnave še ni, so pa sklenili, "da se bodo dogovorili in kako se bodo dogovorili".

O vsebini bodo javnost obvestili konec avgusta

Takrat naj bi bilo več znanega o končni višini terjatve SDH do T-2 in načinu njenega poplačila. V SDH so pojasnili, da je do takrat predvideno, da partnerji sklenejo vse potrebne izvedbene akte, kar bo nato omogočilo dokončni umik predlogov za stečaj.

Na sodišču so danes sicer del dogajanja, v katerem so sodnici Ireni Pahor vpleteni predstavili dogovorjeno, za javnost zaprli.

Telemach ima poslovni interes za prevzem T-2

Prvi mož Telemacha Slovenija Tomislav Čizmić je ponovil, da ima Telemach poslovni interes za prevzem T-2. Po njegovih besedah je zelo pomembno, da so pridobili čas za dokončanje vseh naslednjih korakov, potrebnih za izvedbo transakcije. O njenih podrobnostih bodo lahko javnost obvestili po dokončnem dogovoru o vsebini poravnave, do tedaj pa je dogovor vpletenih, da vsebine ne komentirajo.

Je pa Krč ocenil, da stečaj ni več grožnja in da to zgodbo zdaj zaključujejo.