Razdeljevanje javnega denarja

Vizjak zaradi milijonskega posla pod drobnogledom NPU

S.R.
20. 6. 2024, 08.12
Posodobljeno: 20. 6. 2024, 08.12
Deli članek:

Nekdanji minister v treh vladah Janeza Janše Andrej Vizjak se je znova znašel pod drobnogledom Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), poroča portal necenzurirano.si. NPU preiskuje milijonski posel, izveden v izdihljajih zadnje Janševe vlade.

Si. R.
Andrej Vizjak je bil v zadnji vladi Janeza Janše minister za okolje.

NPU preiskuje posle, izvedene v zadnjih mesecih zadnjega mandata zadnje Janševe vlade, v kateri je Andrej Vizjak služil kot okoljski minister. Kot so za necenzurirano.si potrdili na policiji, vodijo predkazenski postopek zaradi domnevno spornega poslovanja sklada za podnebne spremembe, ki spada pod ministrstvo za okolje, podnebje in energijo. Policija več informacij ne razkriva, po neuradnih informacijah portala pa je preiskava, v okviru katere naj bi že zaslišali več oseb, povezana z nezakonitim razdeljevanjem javnega denarja.

Da obstajajo sumi nepravilnosti pri delovanju podnebnega sklada, je že jeseni 2022 v okviru notranje revizije ugotovilo ministrstvo. Revizijo, osredotočeno na 1,5 milijonov težak znesek, ki ga je sklad namenil družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS), ), v kateri je bil Vizjak zaposlen pred prevzemom ministrske funkcije, je po poročanju portala naročil Vizjakov naslednik Uroš Brežan. Obenem je Vizjak po odhodu iz politike postal direktor podjetja Partner, ki je v lasti HESS. Sam je sicer že pred časom javno zagotavljal, da se je »dosledno izločal iz zadev,« povezanih z njegovim trenutnim delodajalcem.

Več podrobnosti o izsledkih revizije, delovanju podnebnega sklada in spremembah programa porabe sredstev iz tega sklada v izdihljajih zadnje Janševe vlade je na voljo na portalu necenzurirano.si.