Vojna se nadaljuje

Blinken v Dohi napovedal konkretne predloge o povojni Gazi

A.S./STA
12. 6. 2024, 15.56
Posodobljeno: 12. 6. 2024, 15.57
Deli članek:

ZDA bodo v prihodnjih tednih pripravile konkretne predloge povojne obnove in ureditve v Gazi, je danes v Dohi izjavil ameriški državni sekretar Antony Blinken. Izrael medtem nadaljuje zračne napade na palestinsko enklavo, v katerih je bilo od zjutraj ubitih najmanj 15 ljudi, v zadnjih 24 urah pa najmanj 38.

Profimedia
Ameriški državni sekretar Antony Blinken

Po besedah Blinkna bodo ZDA v prihodnjih tednih pripravile konkretne predloge o povojni ureditvi v Gazi, vključno s predlogi za obnovo. Kot je dejal, si Washington prizadeva odpraviti vrzeli v pogajanjih za sklenitev dogovora o prekinitvi ognja v enklavi, kjer Izrael že več kot osem mesecev izvaja silovito ofenzivo.

"Verjamem, da je te vrzeli mogoče premostiti," je dejal prvi mož ameriške diplomacije. Ob tem je opozoril, da to še ne pomeni, da se bo to tudi zgodilo, saj da je na koncu odločitev na strani palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Nekatere spremembe vsebine ameriškega predloga za premirje, ki jih je v torek predstavila skupina, po besedah Blinkna namreč so izvedljive, nekatere pa ne.

Ameriški predlog za premirje v treh fazah je konec maja obelodanil predsednik ZDA Joe Biden in ga predstavil kot izraelskega, četudi ga izraelsko vodstvo uradno še ni podprlo. Načrt predvideva omejeno izmenjavo ujetnikov med prekinitvijo ognja v prvi fazi. V naslednji bi se spopadi dokončno ustavili, nakar bi se v tretji fazi začela obnova Gaze.

Izrael medtem nadaljuje zračne napade na Gazo, kjer sta bila od začetka izraelske ofenzive po napadu borcev Hamasa na Izrael 7. oktobra ubita najmanj 37.202 človeka, še 84.932 pa ranjenih. Po poročanju palestinske tiskovne agencije Wafa je bilo v napadu na mesto Gaza danes ubitih šest ljudi, s čimer je število žrtev na palestinski strani od jutra naraslo na 15.