Frančišek Verk

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Golobu: Zahtevajte Propsovo odgovornost

D.K./STA
12. 6. 2024, 15.06
Posodobljeno: 12. 6. 2024, 15.24
Deli članek:

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije (SDOS) Frančišek Verk poziva premierja Roberta Goloba, naj zahteva odgovornost ministra za javno upravo Franca Propsa in visokih uradnikov na ministrstvu, ki so skoraj dve leti pogosto obiskovali upravne enote (UE) in svetovali, kako rešiti problem nizkih plač. A konkretnega rezultata ni, je poudaril.

Jure Klobčar
Predsednik sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk.

"Vsaka od dozdajšnjih vlad je prisluhnila vsem močnejšim skupinam javnih uslužbencev in se z njimi dogovorila ter sporazumela, nikoli pa ni prav nobena od njih imela volje, da bi vzpostavila dostojen materialni položaj uslužbencev UE. Ti so namreč tisti, ki neposredno izvršujejo zakone in pooblastila države v razmerju do fizičnih in pravnih oseb, kar pomeni, da vlada lomi svojo desno roko ali pa je morda niti ne zanima delovanje pravne države v razmerju do državljanov," razmišlja Verk v dopisu, ki ga je naslovil na vlado in na ministrstvo.

Kot je dodal, minister Props in njegovi najožji sodelavci za stavko javnih uslužbencev na UE krivijo SDOS in organizacije SDOS na UE. To po njegovih besedah pomeni, da se ne zavedajo "dobesednega upora uslužbencev, ki so vodstvo SDOS le pozvali, da jim pri organizaciji strokovno pomagamo".

V povezavi z načelnico UE Ljubljana Andrejo Erjavec, ki jo je Props razrešil, pa je opozoril, da Erjavec velja za zelo izkušeno in pošteno uradnico, ki že četrto desetletje "zvesto služi državi". Glede na to njeno razrešitev vidi toliko bolj nenavadno in krivično.

"Za slabo stanje in stavko javnih uslužbencev UE ne moremo v prvi vrsti kriviti načelnikov, ampak so za neznosno stanje na UE krivi predvsem vsi ministri za javno upravo in služba za UE na ministrstvu," je zapisal.

Kot je dodal, služba v zadnjem desetletju ni opravila svojega dela. To po njegovih navedbah dokazuje stavka uslužbencev UE, ki traja že več kot pol leta, "a to dejstvo ni dovolj močan argument, da bi se skozi konstruktivna pogajanja kar koli pozitivnega dogovorili in stavko končali".

Zaposleni na 34 od skupno 58 upravnih enot so 15. maja začeli stavko, s katero zahtevajo dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov zaposlenih na UE z nazivi na ministrstvih, uvedbo dodatka za gotovinsko poslovanje in povečanje kadrovskega načrta na določenih UE.