Taljenje ledenikov

Opozorila tudi že v New Yorku, Šangaju in Londonu - morska gladina se dviga

A. M.
12. 6. 2024, 09.23
Posodobljeno: 12. 6. 2024, 09.44
Deli članek:

Noben del otoške države Kiribati se ne dviga več kot dva metra nad Tihim oceanom, dva atola pa sta že izginila pod valovi morja. Meteorologi predvidevajo, da bo celotno območje vv naslednjih nekaj desetletjih postalo nenaseljivo, zaradi česar bi morali preseliti na stotisoče ljudi, piše britanski Telegraf.

Profimedia
Talijo se tudi že največji svetovni ledeniki.

Slika pa je vidna tudi že v Evropi – od Benetk, Nizozemske in Londona, morska gladina se zadnja leta opazno dviga, hitreje, kot smo predvidevali desetletje nazaj.

Toda zadnji podatki so resnično šokantni. Prvič so se pojavili neizpodbitni dokazi, da izpod ogromnega ledenika Thwaites, ki je velik kot Florida in vsebuje dovolj vode, da se gladina vseh svetovnih oceanov dvigne za 65 centimetrov, pronica topla morska voda. "Zaskrbljujoče je, da podcenjujemo hitrost, s katero se ledenik spreminja, kar je uničujoče za obalne skupnosti po vsem svetu," je dejala dr. Christine Dow, profesorica na Šoli za okolje na Univerzi Waterloo in ena izmed avtoric študije stanja ledenika. Satelitska opazovanja kažejo, da voda teče pod njegovim dnom, zaradi česar je izpostavljena veliko toplejši vodi, kot se je prej verjelo. Avtorji študije so pred desetletjem predvidevali, da bo trajalo več sto let, da Thwaites izgubi ves svoj led, zdaj pa se bojijo, da bi lahko šlo za desetletja.

Ker podnebne spremembe dvigujejo globalne temperature vedno višje, se ledeniki in ledene plošče v gorskih območjih in polarnih ledenih pokrovih topijo. Voda iz talečega se ledu pronica v svetovne oceane in dviguje morsko gladino. Vsako nenadno povečanje bi lahko bilo katastrofalno tudi za velika svetovna obalna mesta, kot sta New York in Šanghaj.

Opozarjajo, da bi morale najbolj ranljive države, kot je prej omenjeni Kiribati, nujno pričeti z vlaganjem v zaščito pred dvigom morske gladine, kot je to storil London s pregrado Temze. Dolgoročno pa je, piše britanski Telegraph, edina pot naprej omejitev izpustov ogljika. Za "ledenik sodnega dne" je verjetno že prepozno, in smo že "dosegli točko brez vrnitve," zaključujejo avtorji študije.