Andrej Belousov

Rusko obrambno ministrstvo prevzema pošteni tehnokrat in deloholik s sovjetsko miselnostjo

J.V.
13. 5. 2024, 11.25
Posodobljeno: 13. 5. 2024, 11.45
Deli članek:

Kdo je 65-letni Andrej Belousov, ki bo na mestu ruskega obrambnega ministra zamenjal tri leta starejšega Sergeja Šojguja, ki je funkcijo opravljal dolgih 12 let, od leta 2012?

Profimedia
Andrej Belousov je novi izbranec ruskega predsednika Putina za mesto obrambnega ministra.

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj presenetil in dosedanjega obrambnega ministra Sergeja Šojguja imenoval za vodjo ruskega sveta za nacionalno varnost. Šojgu bo kot sekretar ruskega varnostnega sveta zamenjal Nikolaja Patruševa, Šojguja pa bo na mestu obrambnega ministra zamenjal Andrej Belousov, ki je bil dolga leta Putinov svetovalec za gospodarska vprašanja, vodil je ministrstvo za gospodarski razvoj, zadnja leta pa je opravljal različne funkcije v vladi. Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je Putinovo odločitev, da na čelo obrambnega ministrstva imenuje civilista oziroma nekoga, ki nima vojaškega ozadja, pojasnil z besedami, da danes na bojišču zmaguje tisti, ki je bolj odprt za inovacije in njihovo implementacijo. Ob tem je Peskov poudaril naraščajoči proračun obrambnega ministrstva in dejal, da se približuje ravnem iz časa hladne vojne. Izdatki obrambnega ministrstva zaradi vojne v Ukrajini znašajo 6,7 odstotka BDP. "Ni kritično, je pa izjemno pomembno," je dejal Peskov, ki je nanizal Belousove vodstvene izkušnje in izpostavil, da prihaja iz gospodarstva.

Šojgu in vsi okoli njega so bili res 'komercialni' fantje

Po pisanju Financial Times imenovanje Belousova, zagovornika državne lastnine v gospodarstvu in tehnokrata brez lastne moči, nakazuje, da želi ruski predsednik Putin tesnejši nadzor nad rekordnimi izdatki za obrambo. "Absolutno ni pokvarjen in podkupljiv. In to se bo zelo razlikovalo od tega, kar smo imeli doslej na ministrstvu za obrambo. Šojgu in vsi okoli njega so bili res 'komercialni' fantje," za omenjeni časnik pravi neimenovani vir. "Belousov se ne bo pretvarjal, da vodi vojsko kot general z vsemi temi medaljami. On je deloholik. On je tehnokrat. Je zelo pošten in Putin ga zelo dobro pozna," je dodal vir.

"Če nekdo zasluži veliko denarja, potem mu ga je potrebno vzeti"

Belousov je sin uglednega sovjetskega ekonomista. Dosledno se zavzema za močno vlogo države v gospodarstvu in za spodbujanje njegove rasti z državnimi investicijami, nizkimi obrestnimi merami ter "mehko" fiskalno in kreditno politiko. "Ni neumen. Ima matematično miselnost, vendar je njegova mentaliteta precej sovjetska. Ima to neumno predstavo o pravičnosti. Če nekdo zasluži veliko denarja, potem mu ga je potrebno vzeti. Njegova mentaliteta je nekoliko podobna Kitajski," je za Financial Times rošado na vrhu obrambnega ministrstva komentiral Konstantin Sonin, ekonomist in profestor na Univerzi v Chicagu, ki je zaradi kritik Kremlja na listi iskanih oseb ruskih oblasti in že 20 let let pozna Belousova.

Prokremeljski ruski blogerji in državni mediji, ki so opozarjali na korupcijo v vojski in za veliko neuspehov v Ukrajini krivili ljudi na vodstvenih položajih, so pozdravili novico o imenovanju Belousova in ga predstavljali kot nekoga, ki bo "počistil" obrambno ministrstvo.