Tragedija v hidroelektrarni

Požaru je sledila eksplozija: Upanje, da bi pogrešane našli žive, je neznatno

S.R.
10. 4. 2024, 11.31
Posodobljeno: 10. 4. 2024, 13.07
Deli članek:

V včerajšnji eksploziji v hidroelektrarni na severu Italije so po današnjih podatkih umrle najmanj tri osebe, še štiri pa pogrešajo.

Profimedia
Reševalna akcija v italijanski hidroelektrarni.

Kot smo že poročali, je hidroelektrarni na akumulacijskem jezeru Suviana južno od Bologne ob približno 15. uri odjeknila eksplozija, in sicer več deset metrov pod gladino vode. Pet delavcev je ob tem utrpelo poškodbe, tudi hujše opekline. Italijanski mediji so sprva poročali o štirih smrtnih žrtvah, a so pristojni danes navedli, da so umrle tri osebe, in sicer 36, 45 in 73 let stari delavci. Štiri še vedno pogrešajo, a je upanje, da bi jih našli žive, neznatno.

Profimedia
Reševalna akcija v italijanski hidroelektrarni.

Prve ugotovitve kažejo, da je pri delih na turbini približno 30 metrov v globini najprej izbruhnil požar, nato je odjeknila eksplozija. Da je eksplozija sledila požaru, so potrdili tudi v družbi Enel, ki upravlja s hidroelektrarno. V elektrarno je nato vdrla voda. Po navedbah gasilcev je spodnji del elektrarne še vedno delno poplavljen, zato za delavce, čeprav jih še vedno iščejo, ni veliko upanja.

Na srečo po zagotovilih pristojnih jez na jezeru ni ogrožen, saj je struktura, ki je od mesta eksplozije oddaljena približno dva kilometra, ostala nepoškodovana. V družbi Enel, kjer morebitnega vzroka tragedije še niso komentirali, so navedli še, da hidroelektrarna v času nesreče ni obratovala, zato ta ni imela vpliva na oskrbo z električno energijo.

Podjetje je po poročanju STA danes pojasnilo, da so v času nesreče izvajali testiranje zmogljivosti elektrarne. Dela so izvajala leta 2022 izbrana tri podjetja - Siemens, ABB in Voith. Testiranje so opravljali tako v predhodnih dneh kot na dan nesreče.