Grožnje z nasiljem

Poklukar: Policija po streljanju v Beogradu, Pragi in na Finskem deluje v spremenjenem kontekstu

S.R./STA
10. 4. 2024, 11.57
Posodobljeno: 10. 4. 2024, 11.57
Deli članek:

Notranji minister Boštjan Poklukar se bo glede dogajanja v zadnjih dnevih, povezanega z grožnjami z nasiljem na šolah, sestal z ministrom za izobraževanje Darjo Feldo.

Si.R.
Notranji minister Boštjan Poklukar.

Med šolniki, starši in učenci je ta teden završalo po obvestilu policije, da so zaradi spletne objave z grožnjo napada šole pozvali k previdnostnim ukrepom. Šole so uvedle različne ukrepe, ministrstvo jim je na pomoč priskočilo z nasveti, policija pa je povečala prisotnost okoli šol. A so na s tem povezano komunikacijo letele tudi številne kritike, v vsaj delu javnosti pa se je zaradi dogajanja ustvarila panika.

Notranji minister Boštjan Poklukar je med današnjo razpravo na odboru državnega zbora za notranje zadeve napovedal, da se bo na temo groženj o nasilju na šolah naslednji teden sestal z ministrom za izobraževanje Darjo Feldo, saj si želi izboljšati komunikacijo med policijo in šolami, da se zagotovi varnost na tem področju. Slišati je bilo namreč kritike predstavnikov državnega sveta in opozicije, da si ravnatelji s takšnim pismom, kot so ga v ponedeljek prejeli od policije, ne morejo pomagati.

Državni sekretarki na notranjem ministrstvu Helgi Dobrin je v torek dal navodilo, naj na to temo stopi v stik s kolegico na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje. Kritike je zavrnil z besedami, da "smo po bitki vsi generali", policija pa po streljanju v šolah v Beogradu, Pragi in na Finskem deluje v spremenjenem kontekstu. Obvestilo ravnateljem in odziv policije se mu zdita primerna.

Se pa strinja, da je treba komunikacijske protokole nekoliko izboljšati, da se ne bo ob vsaki grožnji pred šole postavljalo varnostnikov in po nepotrebnem vznemirjalo javnosti.

Ne bo edini primer

Direktor uprave kriminalistične policije Damjan Petrič je pojasnil, da policija težko postavi enotni vzorec, kaj naj sporoča, saj imajo šole v lokalnih skupnostih različno senzibilnost do varnost in živijo drugačno varnostno kulturo. Predvideva, da torkova grožnja ne bo edini primer, vendar policijski sistem vsako grožnjo obravnava resno, tudi če je podana v virtualnem svetu.

Meni pa, da policija in ostale institucije potrebujejo večje pravne podlage za ustrezno ukrepanje. Zakon namreč "niso predvideli takšne okoliščine, ki se lahko pojavlja nekje na spletu," je bil jasen Petrič.

Na odboru za notranje zadeve sicer razpravljajo o resoluciji o nacionalnem programu preprečevanja in zatiranja kriminalitete za obdobje 2024-2028.