Lego kriminalci

Lego zaprosil policijsko upravo naj preneha uporabljati njihove glave

M.G.
30. 3. 2024, 09.43
Posodobljeno: 30. 3. 2024, 09.57
Deli članek:

Policijski oddelek Murrieta se je domislil hudomušnega prijema s katerim so zaobšli novo državno zakonodajo, ki jim prepoveduje objavo obrazov osumljencev.

Murrieta police department
Slika osumljencev, ki je očitno zmotila podjetje Lego, zato te prakse ne bodo smeli več uporabljati.

Svetovno prepoznani danski proizvajalec igrač Lego, se je obrnil na policijsko upravo Murrieta v okrožju Riverside (zvezna država Kalifornija) z dokaj nenavadno prošnjo. V policijski upravi Murrieta so namreč v skladu z novim zakonom, ki ga je leta 2021 sprejelo kalifornijsko zakonodajno telo, ki lokalnim organom pregona prepoveduje objavo posnetkov osumljencev nenasilnih zločinov, uporabljali fotošopirane lego glave, s katerimi so prekrili resnične glave osumljencev in tako zaobšli to zakonsko uredbo.

Zahteva s strani Lega, da tega naj ne počnejo več z njihovimi "glavami", je prišla kmalu potem, ko je policijski oddelek v začetku tega tedna na družbenih omrežjih objavil fotografijo osumljencev z obrazi, skritimi z rumenimi lego glavami in napisal, da so to storili v skladu z novo državno zakonodajo.

"Policijska uprava Murrieta je ponosna na svojo transparentnost, vendar spoštuje tudi pravice in zaščito vseh pravic, ki jih zagotavlja zakon; celo osumljencev," so zapisali v objavi.

Po tem, ko je slika osumljencev z lego glavami pridobila precejšnjo pozornost na družbenih omrežjih, je Lego zaprosil policijski oddelek, naj preneha uporabljati glave v svojih objavah, je v petek potrdil poročnik policije Murrieta Jeremy Durrant. "Podjetje Lego se je obrnilo na nas in nas spoštljivo prosilo, naj se v prihodnosti vzdržimo uporabe njihove intelektualne lastnine v naših vsebinah za javno obveščanje, kar seveda razumemo in bomo upoštevali," je dejal Durrant.

Pri tem je še poudaril je, da je šlo za prijateljski pogovor in da ni bilo govora o kakšni tožbi. Durrant je pred tem v elektronskem sporočilu za The Times povedal, da je oddelek zadnjih nekaj let na različne načine zakrival obraze na slikah in ta praksa ni bila nenavadna. Sedaj pravi, da iščejo nov način za objavo vsebin, ki bi pritegnile javnost, zdaj ko uporaba lego kock ne pride več v poštev.