Revizija

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina potrebuje manj vojakov, kot se je zdelo

S.R.
29. 3. 2024, 11.27
Deli članek:

Razprava okoli nujno potrebne mobilizacije dodatnih sil v ukrajinsko vojsko se vleče že od lanske jeseni. Zataknilo se je predvsem na politični ravni, zdaj pa je z nekoliko presenetljivo izjavo postregel vrhovni poveljnih ukrajinskih oboroženih sil Oleksander Sirski.

Profimedia
Predsednik Zelenski in vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Sirski.

Zdaj že nekdanji vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni si je pred odhodom s položaja več mesecev neuspešno prizadeval za mobilizacijo novih vojakov, saj je ruska vojska okrepila napade vzdolž celotne frontne črte. Kot je decembra lani dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, mu je generalštab ukrajinske vojske predlagal mobilizacijo do 500.000 novih ljudi, a se je ideja izkazala za precej bolj zapleteno, kot bi se morda zdelo glede na dejstvo, da se država brani pred ruskim okupatorjem. Zataknilo se je na ravni politike. Zakon, na podlagi katerega bi lahko mobilizirali dodatne sile, si še vedno utira pot skozi ukrajinski parlament.

Oleksander Sirski, ki je položaj vrhovnega poveljnika ukrajinskih oboroženih sil zasedel prejšnji mesec, je v današnjem intervjuju za ukrajinsko tiskovno agencijo Ukrinform presenetil z izjavo, da vendarle ni potrebe po tako obsežni mobilizaciji. Dejal je, da so po ponovnem pregledu razpoložljivega kadra številko »znatno znižali.« Ni pa Sirski razkril natančnega števila, koliko ljudi bi morali mobilizirati.

»Predvidevamo, da imamo dovolj ljudi, sposobnih za obrambo svoje domovine. Ne govorim samo o mobiliziranih, temveč tudi o prostovoljcih.« Pojasnil je še, da so lahko na podlagi revizije stanja v nebojnih enotah na fronto poslali »tisoče« vojakov in da so podporne enote »enako pomembne« za obrambo. »Vojna, ki jo moramo biti z ruskimi okupatorji, je vojna izčrpavanja, vojna logistike. Zato pomena učinkovitosti zalednih enot ne gre podcenjevati.« Sirski je obenem poudaril, da na skoraj vseh območjih, kjer preti največja grožnja, pripravljajo »močne« obrambne linije.