Mučenje živali

Foto: Policisti pridržali 64-letnika, pri katerem so našli 67 psov in dva volkova, ki so živeli v groznih razmerah

D.K.
29. 3. 2024, 10.04
Posodobljeno: 29. 3. 2024, 18.24
Deli članek:

Na območju Splita so policisti pridržali 64-letnega moškega, za katerega sumijo, da ima v lasti par volkov, ki so zaščitena živalska vrsta, hkrati pa je imel na posestvu skupno 67 psov različnih pasem, ki jih je zanemarjal, so sporočili iz splitsko-dalmatinske policije. Kriminalistična preiskava je v teku.

PU splitsko dalmatinska
Psi in volkova so živeli v zelo slabih razmerah

"V četrtek, 28. marca 2024, so policisti aretirali 64-letnega moškega, ga privedli na zaslišanje in zoper njega opravili kriminalistično preiskavo. V dogodek je bila vključena veterinarska inšpekcija Državnega inšpektorata, ki izvaja inšpekcijski nadzor in ukrepe iz svoje pristojnosti," so v izjavi za javnost navedli policisti. 

Na podlagi odredbe sodišča so v okviru kriminalistične preiskave preiskali stanovanje, vozilo in prostore. O dogodku je bilo obveščeno tudi ministrstvo za kmetijstvo. 

Z opravljeno kriminalistično preiskavo je bilo ugotovljeno, da obstaja utemeljen sum, da je 64-letni moški na območju Splita v nasprotju s predpisano zakonodajo imel v lasti dva volkova, samca in samico, ki spadata med zaščitene živalske vrste, od nedoločenega datuma do 27. marca pa skupaj 67 psov (61 odraslih psov in dva mladiča) različnih pasem, ki jih je zanemarjal glede njihovega zdravja, bivanja in jim omejeval gibanje na način, da jim je povzročal bolečine, trpljenje in poškodbe, s čimer je izkazoval znake kaznivih dejanj posedovanja zaščitenih živalskih vrst ter ubijanja ali mučenja živali. 

PU splitsko dalmatinska
Psi in volkova so živeli v zelo slabih razmerah

Kot še navaja Večernji list, poteka postopek oskrbe najdenih živali in nadaljnji ukrepi v skladu s z zakonskimi predpisi.