Blokada Teksasa

Dončić v Dallasu ne more dostopati do Pornhuba

J.V.
29. 3. 2024, 09.36
Posodobljeno: 29. 3. 2024, 13.08
Deli članek:

Odkar je znameniti Pornhub v začetku tega meseca blokiral uporabnike iz Teksasa, prebivalci te tradicionalno konservativne ameriške zvezne države iščejo alternative. Pobožne želje mnogih Teksašanov pa razkrivajo iskalni trendi v Googlu.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Warren Brown, namestnik urednika San Antonio Express, ugotavlja, da je uporaba iskalnega niza "kako gledati pornografijo v Teksasu" od 14. do 22. marca poskočila za neverjetnih 3500 odstotkov. Warren pri tem tudi ugotavlja, da najbolj zagteti iskalci alternativ prihajajo iz konservativnih območij kot je Lubbock, kjer so že leta 2021 sprejeli odlok o prepovedi splava, še preden je ta prepoved obveljala za celotno zvezno državo. Kot poudarja Warren, celoten debakel okoli Pornhuba opominja na to, kako perverzna je "država osamljene zvezde".

Zgolj mimogrede, kratka zgodovinska lekcija: vzdevek Lone Star State (država osamljene zvezde) si je Teksas pridobil kot nekdanja neodvisna republika in zaradi dolgoletnega boja za odcepitev od Mehike, kar jim je uspelo v letu 1836. Samostojen je ostal skoraj deset let, nato pa se je pridružil Združenim državam Amerike. Zastava zvezne države Teksas pa je ohranila eno zvezdo na modrem polju kot simbol ponosa in neodvisnega duha. Kakor koli.

Pornhub je blokiral uporabnike v Teksasu zaradi lani sprejetega zakona o zaščiti mladoletnikov, ki od "eksplicitnih" spletnih mest, kot je Pornhub, zahteva, da preverijo starost obiskovalcev. Poleg Teksasa so podobne zakone sprejele še nekatere druge ameriške zvezne države, kot so Utah, Virginia, Severna Karolina, Missouri, Arkansas, Louisiana in Mississippi, obeta se tudi na Floridi. Predstavniki Pornhuba sicer trdijo, da je zahteva po preverjanju starosti v nasprotju s pravicami iz prvega amandmaja, ki govori o svobodi govora.