Rumeno opozorilo

Foto: Okrepljen veter, ki bo vztrajal tudi danes, podiral drevesa in povzročal nevšečnosti

D.K.
29. 3. 2024, 08.19
Posodobljeno: 29. 3. 2024, 08.27
Deli članek:

Nekatere dele države je včeraj zajel močan veter, ki bo ponekod vztrajal tudi danes. Pihal bo namreč okrepljen jugozahodnik, ki lahko v sunkih doseže hitrost med 50 in 70 kilometri na uro, zato je Agencija RS za okolje izdala rumeno opozorilo za vso državo.

FB PGD Rogaševci - Janez Holsedl
Na terenu so posredovali tudi gasilci PGD Rogaševci.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje so imeli gasilci včeraj največ težav na severovzhodu države, kjer so odstranjevali podrto drevje, v Prekmurju pa je veter podrl tudi telefonski drog in poškodoval kabel. 

V Cerovcu pod Bočem, na območju občine rogaška Slatina, sta se čez cesto podrli drevesi, ki so ju razžagali in odstranili gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina.

O težavah zaradi okrepljenega vetra poročajo tudi iz Maribora, Svete Trojice v Slovenskih goricah, Lenarta, Cerknice, Nove Gorice, Cerknega. 

Vremenska napoved

Danes bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, več je bo na zahodu, tam lahko predvsem v hribovitih krajih pade tudi kakšna kaplja dežja. Jugozahodni veter se bo čez dan ponovno okrepil. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 21 °C. Jutri bo večinoma sončno in toplo, nekaj več oblačnosti bo popoldne predvsem na severozahodu. Čez dan bo ponekod pihal šibak jugozahodni veter, ob morju zmeren jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 11, v Zgornjesavski dolini okoli 4, ob morju do 13, najvišje dnevne od 19 do 25, na severozahodu okoli 16 °C.

V noči na nedeljo bodo predvsem na zahodu možne krajevne padavine, deloma plohe in posamezne nevihte. V nedeljo se bo na vzhodu nadaljevalo delno jasno vreme. Več oblačnosti bo na zahodu, kjer bo občasno še rahlo deževalo. V ponedeljek se bodo padavine na zahodu okrepile in razširile nad večji del države. Oba dneva bo še pihal jugozahodnik, ki pa ne bo tako izrazit, kot bo danes, napovedujejo na straneh Agencije RS za okolje.

Biovreme

V petek bo vremenski vpliv zmerno obremenilen. Pri občutljivih ljudeh se bo najpogosteje kazal kot povečan notranji nemir, razdražljivost, manjše motnje v spanju in hitrejša utrujenost. V petek popoldne bo obremenitve popustila. V soboto bo vpliv vremena na počutje ljudi ugoden.