Mukhtar Ansari

Gangster, ki je postal politik, nenadoma umrl po padcu v stranišču

J.V.
29. 3. 2024, 11.40
Posodobljeno: 29. 3. 2024, 12.56
Deli članek:

Gangster, ki je postal politik, pa potem spet pristal na drugi strani črke zakona, v zaporu, je po poročanju BBC nenadoma umrl zaradi srčnega zastoja. Svojci trdijo, da so ga zastrupili.

X
Muhkhar Ansari - gangster, ki je postal politik.

63-letni pektratni poslanec iz indijske zvezne države Uttar Pradesh, Mukhtar Ansari, je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja vodil tolpo kriminalcev, ki naj bi imela na vesti najmanj 15 umorov in najmanj 60 drugih hudih kaznivih dejanj. Potem je vstopil v politiko in zmagal v svojem okrožju ob prvem nastopu na volitvah leta 1996. 

V zaporu od leta 2005

Za zapahi je bil Ansari zaradi različnih grehov iz pretekosti vse od leta 2005. Aprila lani je bil obsojen zaradi umora Krishnananda Raija novembra 2005, poslanca vladajoče stranke Bharatiya Janata (BJP) premierja Narendra Modija, in sicer na 10 let zapora. V začetu tega meseca pa je bil Ansari obsojen še na dosmrtno ječo zaradi trgovine z orožjem v začetku devetdesetih. 

Po najavi smrti uvedena policijska ura in prepovedani shodi

Včeraj so oblasti zapora v okrožju Banda sporočile, da so Ansarija odpeljali v bolnišnico, potem ko je padel v stranišču in pritoževal nad bolečinami v želodcu; pacientu je ekipa devetih zdravnikov zagotovila takojšnjo oskrbo, vendar je kljub njihovim prizadevanjem umrl zaradi zastoja srca. Svojci trdijo, da so ga v zaporu zastrupili. Obdukcijo trupla bodo predvidoma opravili danes. Po objavi Ansarijeve smrti so oblasti v zvezni državi Uttar Pradesh zaradi strahu pred izgredi vpeljale policijsko uro in prepovedale množična zborovanja.