Antonio Rüdiger

Realov zvezdnik čestital vernim muslimanom

R.T.
26. 3. 2024, 12.53
Posodobljeno: 26. 3. 2024, 13.06
Deli članek:

Obrambni igralec Reala iz Madrida in nemške reprezentance Antonio Rüdiger je objavil prisrčno fotografijo.

Instagram
Antonio Rüdiger kot verni musliman.

Rüdiger se je rodil v Berlinu, njegov oče Matthias izhaja iz afro-nemške družine, njegova mama Lily pa je iz Sierre Leone, države na zahodu Afrike. Odraščal je v multikulturni berlinski soseski Neukölln, nikoli pa ni skrival, da je veren musliman, ki pogosto izpostavlja perečo problematiko rasizma v nogometu in družbi.

Nedavno je na Instagramu objavil svojo fotografijo in vernim muslimanom čestital ob začetku ramazana, mesecu posta, ki predstavlja najvišjo stopnjo pobožnosti ter dokaz iskrenega verovanja. Na fotografiji v belo oblečeni 31-letni zvezdnik Reala in Elfa kleči na tleh in z dvignjenim prstom nakazuje na pomen prave vere.

Profimedia
Antonio Rüdiger na zadnji tekmi proti Francijo, ki jo je Nemčija dobila z 2:0.

Takoj je v zrak skočil kontroverzni nemški novinar Julian Reichelt in Rüdigerja obtožil, da je dvignjeni prst pozdrav skrajnežev iz vrst teroristične organizacije Islamska država. Nogometašev odziv je bil primeren. Zoper Reichelta je podal kazensko prijavo zaradi žalitve in lažne obtožbe. Nemška nogometna zveza je Reicheltovo objavo na družbenem omrežju X označila za sovražni govor. Tudi nemško zunanje ministrstvo je stopilo na Rüdigerjevo stran. Izpostavili so, da se tako dvignjen prst zgodovinsko dojema kot simbol pravega verovanja, res pa je, da so si ga do neke mere prisvojili in zlorabili tudi radikalni islamisti.