Na sojenju Kovačiču in Skernišakovi

Zaslišali nekdanjo prvo revizorko Nove KBM, ki se je spomnila le malo konkretnih podrobnosti

D.K./STA
26. 3. 2024, 11.51
Posodobljeno: 26. 3. 2024, 12.02
Deli članek:

Na današnjem nadaljevanju sojenja nekdanjima članoma uprave Nove KBM Matjažu Kovačiču in Manji Skernišak za zlorabo položaja pri poslih banke z družbo Monera, ki je bila v lasti poslovneža Mateja Raščana, je senat mariborskega sodišča zaslišal nekdanjo vodjo bankinega centra za notranje revizije Božo Korbar.

Sašo Bizjak
Fotografija je simbolična

Priča, ki je na revizijskem oddelku nekoč druge največje državne banke delala skoraj dve desetletji do leta 2012, se je na današnjem pričanju spomnila le malo konkretnih podrobnosti, saj je, kot je dejala, po upokojitvi pred nekaj leti odmislila dogajanje v službi, pa tudi sicer bi se po tako dolgem času le težko spominjala podrobnosti.

Redne revizije poslov so po njenih besedah opravljali po lastni presoji glede na ocen tveganj in v sklopu strateških usmeritev, so pa tudi na predlog nadzornega sveta ali njegove revizijske komisije občasno opravljali tudi izredne revizije.

Glede poslov, povezanih z Raščanovimi podjetji, je povedala, da se niti približno ne spomni, za kaj je šlo, prav tako da Raščana osebno ni poznala. Obramba je tudi njo povprašala, ali je morda kdaj dobila kakšna navodila s strani članov uprave in ali so se ti morda vpletali ter morda celo ovirali njihovo delo, a je odvrnila, da ne in da si tega niti ne bi dovolila. "Če pa so bile kdaj kakšne nejasnosti, so skušali nanje odgovoriti," je dodala.

Konkretnih revizij se ne spomni, saj so jih opravljali njeni sodelavci, je pa potrdila, da stoji za tistim, kar je povedala v sodni preiskavi. Takrat je le bila nekoliko bolj konkretna in je med drugim povedala, da je bilo po njenem mnenje nadzornega sveta do poslov z Raščanom odklonilno. Ni vedela, kako sta se nato odzivala obtožena Kovačič in Skernišak, a da bi si zagotovo zapomnila, če bi bil njun odziv posebej dramatičen.

Kovačičevega zagovornika Črta Šateja je še zanimalo, ali je leta 2009 v banki obstajal kakšen interni akt glede repo poslov, kakršen je bil obravnavani, a je odvrnila, da ne, so pa v tistem času izdali priporočila. Če je uprava ta priporočila upoštevala, ni vedela povedati.

Specializirano državno tožilstvo v omenjeni zadevi nekdanjemu prvemu možu in članici uprave Nove KBM očita zlorabo položaja pri odobritvi neustrezno zavarovanega bančnega posojila Moneri leta 2008 v višini 7,5 milijona evrov za financiranje nakupa dela delnic družbe Dela Revije.

Drugi očitek se nanaša na sklenitev kupoprodajne pogodbe za terminski nakup delnic srbske družbe Proinvestments v višini nekaj več kot pet milijonov evrov, s čimer naj bi Raščan finančno pokril še drugi del delnic Dela Revij.

Sodni senat je iz sodnega postopka iz zdravstvenih razlogov že pred časom izločil tretjeobtoženega Raščana, zoper katerega postopek zdaj teče ločeno. Sojenju sicer še ni videti konca, saj je sodnica Krajnc razpisala naroke vse do julija.