Napad pume

Raztrgala ga je žival, takega nenadnega napada divje zveri na človeka niso beležili že 20 let

A. M.
26. 3. 2024, 10.07
Posodobljeno: 26. 3. 2024, 10.07
Deli članek:

V nedeljo malo po poldnevu je 18-letnik v klicu na policijo prosil za pomoč, saj naj bi njega in njegovega starejšega brata na podeželju ene izmed kalifornijskih vasi napadla divja žival. Po 20 minutah so prispeli prvi policisti, ki so 18-letnika takoj oskrbeli in začeli iskati njegovega brata, s katerim sta se ob napadu ločila.

Profimedia
Napadi pume oziroma gorskega leva na človeka so izjemno redki.

Šlo je za nenadni napad pume, ob katerem so pogrešanega moškega, brata klicatelja, našli mrtvega. 21-letnik je utrpel hude poškodbe in umrl na kraju dogodka. Mladeniča sta se v gozdu nahajala zaradi nabiranja odvrženih rogov divjih živali, v odročnem delu Georgetowna, majhne skupnosti približno 80 km izven Sacramenta, piše Daily Mail. Takega napada tam ne pomnijo že več kot 20 let.

"Žrtev so našli zelo hitro po začetku iskanja, ob njem je še vedno prežala žival v čepečem položaju," je povedal Kyle Parker, tiskovni predstavnik šerifovega urada.

Policisti so žival prestrašili s streli, vendar žrtvi ni bilo več nikakršne pomoči. Pumo so čuvaji in lovci iz kalifornijskega oddelka za ribe in divje živali ujeli, in jo evtanazirali blizu prizorišča napada, še poročajo iz šerifovega urada. DNA živali so analizirali v forenzičnem laboratoriju CDFW, z namenom analize zdravstvenega stanja in morebitnih posebnosti. Napadi pume so namreč izredno redki, zadnji smrtni primer v tej zvezni državi pa se je po zapisih CDFW zgodil leta 2004.

Od leta 1890 je bilo v Kaliforniji manj kot 50 potrjenih napadov na ljudi, od katerih jih je bilo šest smrtnih. Okoliščine tega napada še niso jasne, mogoče bi bilo, da je šlo za bolno žival.

Gorski levi so samotne živali, ki potujejo same, razen med sezono parjenja ali ko imajo mladiče, so sporočili iz službe narodnega parka. Ko in če napadejo ljudi, so večinoma poškodovani, pod stresom ali v hudem pomanjkanju hrane.