O bolezni še vedno veliko neznanega

Nove študije: preboleli za Covidom-19 lahko izkazujejo trajne možganske poškodbe

A. M.
26. 3. 2024, 13.08
Posodobljeno: 26. 3. 2024, 13.43
Deli članek:

Covid-19 lahko povzroči vrsto težav, vključno z glavoboli, epileptičnimi napadi, možgansko kapjo, težavami s spanjem ter mravljinčenjem in paralizo živcev, povod je pa lahko tudi za različne motnje duševnega zdravja.

profimedia
Posledice virusa v človeškem telesu so večne.

Čeprav se zdi, da je najhujša faza pandemije koronavirusa vendarle mimo, se po svetu še vedno pojavljajo primeri okužb. Znanstveniki štiri leta po pandemiji še vedno niso prepričani, kakšne vse so lahko dolgoročne posledice okužbe z virusom, ki ga je prebolel tako velik odstotek prebivalstva.

Po zadnjih raziskavah naj bi koronavirus pusti neizbrisen pečat na možganih. Študije so namreč pokazale, da lahko virus pri nekaterih bolnikih povzroči nevrološke simptome, kot so izguba spomina, koncentracije in oslabljene kognitivne funkcije, tudi po uspešnem okrevanju. Novi rezultati so zaskrbljujoči, saj nakazujejo, da hujša oblika bolezni, ki zahteva hospitalizacijo ali intenzivno nego, lahko povzroči poškodbe možganov, enakovredne pospešenemu staranju za 20 let.

Analiza kliničnih epidemiologov, ki je bila objavljena v The Conversation in v Scientific American, je povzela študije, ki so do sedaj raziskovale neizbrisne sledi covida-19 v človeškem telesu. Povzetki so naslednji:

  • ljudje, ki so preboleli covid-19, imajo večje tveganje za kognitivne motnje, kot so težave s spominom;
  • posnetki, narejeni na ljudeh pred in po okužbi s covid-19, kažejo zmanjšanje volumna možganov in spremenjeno strukturo možganov po okužbi;
  • bolezen z blagimi do zmernimi simptomi je pokazala zametke vnetja možganov in spremembe, sorazmerne s sedmimi leti staranja možganov;
  • bolezen z hujšimi simptomi, ki zahteva hospitalizacijo ali intenzivno nego, lahko povzroči kognitivne primanjkljaje in druge poškodbe možganov, ki so enakovredne 20-letnemu staranju.