Število žrtev narašča

Foto: V Rusiji po napadu v koncertni dvorani aretirali 11 ljudi, med njimi štiri napadalce

D.K./STA
23. 3. 2024, 08.04
Posodobljeno: 23. 3. 2024, 11.35
Deli članek:

Ruski pristojni organi so po petkovem oboroženem napadu na koncertno dvorano v predmestju Moskve aretirali 11 ljudi, med njimi štiri napadalce, so danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili v Kremlju.

Profimedia
Po Moskvi in drugih ruskih mestih so se na oglasnih panojih prikazale fotografije sveče v znak žalovanja. Prav tako so mnogi položili cvetje in prižgali sveče.

V petkovem terorističnem napadu na moskovsko koncertno dvorano je bilo ubitih najmanj 115 ljudi, so danes sporočile ruske oblasti in opozorile, da bo število žrtev verjetno še naraščalo. "Služba za nujno pomoč je med odstranjevanjem ruševin našla več trupel. Število žrtev je zdaj 115," je sporočil preiskovalni odbor.

Rusko generalno tožilstvo je sporočilo, da je več zamaskiranih napadalcev v petek zvečer vdrlo v dvorano Crocus City Hall tik pred začetkom razprodanega rock koncerta skupine Piknik in začelo streljati. Napadalci so odvrgli tudi zažigalno bombo, stavbo pa je zajel požar, v katerem naj bi se porušila streha. 

Napadalci naj bi uporabili avtomatsko orožje in zažgali stavbo z uporabo vnetljive tekočine, pa je danes po poročanju AFP sporočil preiskovalni odbor. "Ugotovljeno je bilo tudi, da so teroristi uporabili vnetljivo tekočino, da so zažgali koncertno dvorano, kjer so bili gledalci," so preiskovalci navedli na omrežju Telegram. Kot so dodali, so zasegli avtomatsko orožje, uporabljeno med napadom.

Teroristična skupina Islamska država je odgovornost za napad v petek pozno zvečer prevzela v sporočilu na družbenem omrežju Telegram in dodala, da so napadalci pobegnili. Ob tem so ZDA sporočile, da je izjava skupine Islamska država o odgovornosti verodostojna. Ruske oblasti pa so sprožile lov za storilci.

Kot poroča RIA Novosti, je vodja FSB Aleksander Bortnikov predsednika Vladimirja Putina obvestil o pridržanju 11 ljudi, vključno z vsemi 4 teroristi, neposredno vpletenimi v teroristični napad. Osumljence so oblasti pridržale v ruski regiji, ki meji na Ukrajino. "Po izvedbi terorističnega napada so kriminalci načrtovali prehod rusko-ukrajinske meje in so imeli ustrezne stike na ukrajinski strani," je po poročanju agencije TASS sporočila FSB. Ukrajina je sicer že v petek zanikala vsakršno vpletenost v napad.

Še pred tem je poslanec Alexander Hinstein na telegramu sporočil, da so dve osebi, osumljeni izvedbe petkovega smrtonosnega napada v bližini Moskve, pridržali v ruski regiji Bryansk po avtomobilskem zasledovanju. Ostali osumljenci so pobegnili v bližnji gozd, je dodal.

Po informacijah, ki niso potrjene, naj bi policija ustavila avtomobil znamke renault z domnevnimi napadalci. Šlo naj bi za Tadžikistance, pa je na omrežju X zapisal svetovalec na ukrajinskem notranjem ministrstvu Anton Geraschenko.

Oblasti so v Moskvi odpovedale vse množične prireditve, načrtovane za konec tedna, ter poostrile varnostne ukrepe. Zahodna veleposlaništva so sicer nedavno opozorila na možnost terorističnih napadov v Moskvi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Profimedia
Posledice napada

Bela hiša je v petek sporočila, da so ZDA ta mesec opozorile ruske oblasti o možnosti terorističnih napadov, katerih tarča naj bi bile množične prireditve v Moskvi, poroča AFP. Washington je "te informacije delil z ruskimi oblastmi", je dejala tiskovna predstavnica sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson.

Putin zaželel poškodovanim hitro okrevanje

Ruski predsednik Vladimir Putin je poškodovanim v petkovem strelskem napadu zaželel hitro okrevanje, je po današnjem sestanku z njim sporočila namestnica ruskega premierja Tatjana Golikova. Putin osebno se na napad še ni javno odzval. "Predsednik je zaželel vsem hitro okrevanje in se zahvalil zdravnikom," je po poročanju ruskih tiskovnih agencij, ki jih povzema francoska AFP, povedala Golikova. Po navedbah Kremlja je bil ruski predsednik "že po nekaj minutah" obveščen o napadu.

Profimedia
"Ugotovljeno je bilo tudi, da so teroristi uporabili vnetljivo tekočino, da so zažgali koncertno dvorano, kjer so bili gledalci," so preiskovalci navedli na omrežju Telegram. Kot so dodali, so zasegli avtomatsko orožje, uporabljeno med napadom.

Iz sveta se vrstijo obsodbe terorističnega napada

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je najostreje obsodil petkov strelski napad v koncertni dvorani na obrobju Moskve in izrazil sožalje žrtvam terorističnega dejanja. Iz Evrope in sveta se vrstijo obsodbe napada, ki je zahteval več kot 60 življenj.

Antonio Guterres najostreje obsoja teroristični napad v koncertni dvorani v okolici Moskve, je v petek zvečer sporočil njegov tiskovni predstavnik Farhan Haq. Guterres izreka globoko sožalje družinam žrtev ter prebivalcem in vladi Rusije, je dodal.

Veleposlaništvo ZDA v Moskvi je sporočilo, da je šokirano zaradi napada, poroča britanski BBC. Tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby je dejal: "Naše misli so z žrtvami tega strašnega strelskega napada."

Napad je ostro obsodila tudi EU. Evropska unija je "šokirana in zgrožena" zaradi poročil o terorističnem napadu, je v petek sporočil tiskovni predstavnik Evropske komisije Peter Stano. EU obsoja vse napade na civiliste, je poudaril.

Na napad se je odzvalo tudi več evropskih držav. Francoski predsednik Emmanuel Macron je izrazil "solidarnost z žrtvami, njihovimi svojci in vsemi Rusi". Italijanska premierka Giorgia Meloni je obsodila grozovito dejanje terorizma.

Profimedia
Posledice napada

Napad je obsodila tudi Slovenija. Okrutni napad v koncertni dvorani Crocus v Moskvi je zločinsko dejanje, ki ga odločno obsojamo, za ubijanje nedolžnih civilistov ni opravičila, je na družbenem omrežju X zapisalo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.

Kitajski predsednik Xi Jinping je ruskemu kolegu Vladimirju Putinu poslal sožalje in dejal, da "odločno podpira prizadevanja ruske vlade za zaščito nacionalne varnosti in stabilnosti", poroča državna tiskovna agencija Xinhua.

Teroristični napad v Moskvi so obsodile tudi številne arabske države. Ministrstvo za zunanje zadeve Savdske Arabije je izreklo sožalje družinam umrlih ter vladi in ljudstvu Rusije. Poudarilo je tudi pomen boja proti vsem oblikam ekstremizma in terorizma. Egiptovsko ministrstvo za zunanje zadeve je izrazilo popolno solidarnost z Rusijo. Napad je obsodilo tudi jordansko zunanje ministrstvo.